Întrebare Ministerul Culturii și Identității Naționale – Metodologia de colectare a drepturilor de autor

Către: IONUȚ VULPESCU
            Ministrul Culturii și Identității Naționale
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 22.05.2017
Obiectul întrebării: Metodologia de colectare a drepturilor de autor

Domnule Ministru,

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a fost înființat prin Legea 8/1996 și își desfășoară activitatea în domeniul proprietății intelectuale, în materia drepturilor de autor și drepturilor conexe, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidentă prin registre naționale, supraveghere, autorizare, arbitraj și constatare tehnico-științifică în domeniul drepturilor de autor și al drepturilor conexe.

Organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe sunt persoane juridice constituite prin liberă asociere, având ca obiect principal de activitate colectarea și repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredințată de către titulari. Acestea se constituie în condițiile legii, cu avizul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor și funcționează potrivit reglementărilor privind asociațiile fără scop patrimonial și potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 (art. 124 și 125 din Legea nr. 8/1996 cu modificările și completările ulterioare).

În prezent, în România, sunt organizate si funcționează cu avizul ORDA un număr de 16 organisme de gestiune colectivă. Un număr de opt organisme gestionează drepturile de autor și opt dintre acestea drepturile conexe.

Domnule Ministru,

În urma numeroaselor sesizări din teritoriu, înțeleg că aceste 16 organisme de gestiune colectivă acționează fără coordonare, venind pe rând la unitățile din domeniul HoReCa pentru a colecta drepturile de autor și drepturile conexe.

Aceste organisme au fost acuzate de nenumărate ori de lipsă de transparență. Nemulțumiți de modul în care sunt împărțiți banii au fost chiar titularii drepturilor de autor. Conform metodologiei de colectare a drepturilor de autor, mai multe organisme colectează aceleași sume și astfel agenții economici ajung în postura de a investi de mai multe ori în aceeași licență de difuzare.

În acest sens, vă rog să precizați dacă veți analiza oportunitatea reducerii numărului de organisme avizate sau actualizarea metodologiei de colectare a drepturilor de autor, pentru a evita suprapunerile de colectare?

Reducerea birocrației și simplificarea metodologiei în acest domeniu va fi un real sprijin pentru unitățile HoReCa, dar și pentru artiști. O variantă ce ar putea fi agreată de ambele ar fi înființarea unei structuri în cadrul ministerului care să se ocupe atât de colectarea taxelor, cât și de distribuția fondurilor către artiști, eliminând din birocrație și asigurând o mai mare transparență întregului proces.

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Cornel Popa
Senator PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.