Întrebare Ministerul Culturii și Identității Naționale – Regresul cultural al oraşelor României, după cum reiese din ultimul raport european

Adresată:    Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 21 octombrie 2019
Obiectul întrebării: Regresul cultural al oraşelor României, după cum reiese din ultimul raport european

 

Monitorul Orașelor Culturale și Creative (MOCC), ediţia 2019, evidenţiază regresul din punct de vedere cultural al oraşelor româneşti, faţă de situaţia din 2017. Niciun oraş românesc nu trece de jumătatea clasamentului din punct de vedere al „dinamismului cultural”, al „economiei creative” sau al „mediului propice” fenomenului cultural. 

Infrastructura culturală la nivelul oraşelor analizate, deşi înghite multe fonduri administrate inclusiv de Ministerul Culturii, nu reuşeşte să rivalizeze cu marile oraşe culturale europene pe linie de egalitate ca mărime şi populaţie. Şi, deşi programul de guvernare al Cabinetului recent demis conţinea clar faptul că în sectoarele culturale și creative se vor crea noi locuri de muncă şi va creşte capacitatea acestora de a stimula ocuparea forţei de muncă, Raportul european spune altceva, regresul fiind înregistrat inclusiv la acest indicator.

Dată fiind situaţia oficială, reflectată în Monitorul Oraşelor Culturale la nivel european, vă rog să prezentaţi punctul de vedere al Ministerului Culturii în legătură cu acest raport şi, de asemenea, să precizaţi care sunt măsurile puse în aplicare în anul 2019 de minister care să impulsioneze viaţa culturală şi, implicit, creşterea indicatorilor care la acest moment pun într-o lumină proastă România?

 

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.