Întrebare Ministerul Culturii și Identității Naționale – Stadiul primului Program de susținere a investițiilor în infrastructura culturală

Către: Ministrul Culturii și Identității Naționale, GEORGE VLADIMIR IVAȘCU
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, Bihor
Grupul parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 15.10.2018
Obiectul întrebării: Stadiul primului Program de susținere a investițiilor în infrastructura culturală

Domnule Ministru,

În Programul de guvernare PSD-ALDE, la Capitolul 20: Cultură, Culte, Minorități, este menționată necesitatea lansării unui program de susținere a investițiilor în infrastructura culturală, care se află într-o stare de funcționare ,,deplorabilă”, subliniindu-se, totodată, că finanțarea acestora este insuficientă și haotică în prezent. Infrastructura culturală – muzee, teatre, biblioteci, săli de spectacole, galerii, sedii ale uniunilor de creație – are o importanță deosebită pentru identitatea și cultura poporului român! Multe dintre aceste instituții de cultură din întreaga țară au nevoie urgentă de reabilitare. De altfel, o infrastructură culturală modernă ar putea reprezenta un potențial economic pentru țara noastră, prin atragerea turiștilor. Mai mult decât atât, trebuie să oferim noilor generații un liant prin care se pot identifica și pot descoperi cultura poporului român. De aceea, este important ca ministerul de resort să arate interes și, totodată, să acorde sprijin financiar pentru realizarea măsurii menționate anterior.

Domnule Ministru, având în vedere aspectele mai sus amintite, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1) Ce a întreprins ministerul de resort până în prezent pentru demararea programului de susținere a investițiilor în infrastructura culturală, astfel încât sediile în care își desfășoară activitatea instituțiile respective să beneficieze de suport financiar? Care sunt aceste instituții, inclusiv în judeţul Bihor?
2) Având în vedere că în curând trebuie stabilit bugetul de stat pentru anul 2019, vă rog să îmi precizați care va fi suma pe care ministerul de resort o va aloca pentru anul următor, în vederea modernizării infrastructurii culturale din țara noastră? Care vor fi instituțiile care vor beneficia de suport financiar, inclusiv în judeţul Bihor?

Solicit răspuns scris.
Cu considerație,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.