Întrebare Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Locul 3 în UE la scumpirea locuințelor

Către: Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, PAUL STĂNESCU
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 08.10.2018
Obiectul întrebării: Locul 3 în UE la scumpirea locuințelor

Domnule Ministru,

Prețurile apartamentelor şi ale caselor au crescut cu 3,1% în trimestrul al doilea al acestui an față de primul trimestru. Înaintea noastră se află Slovenia, cu creșteri medii de 4% şi Malta, cu 3,2 procente.

În București, prețurile sunt încă la 40% din valoarea atinsă în bula imobiliară din 2008, în timp ce la Cluj prețurile sunt aproape egale.

În topul orașelor cu cele mai scumpe locuinţe se situează, după Cluj și București: Timișoara (1.133 euro/mp), Constanța (1.083 euro/mp), Craiova (1.020 euro/mp), Brașov (1000 euro/mp) și Iași (970 euro/mp).

În ultimii trei ani, apartamentele din România s-au scumpit cu circa o treime, potrivit unei analize realizate de Digi24.

Riscul formării unei bule similare celei din 2008 există, respectiv creşterea alarmantă şi nejustificată a preţurilor pe piaţa locuinţelor, urmată de o prăbuşire a lor şi a creditării imobiliare. Îl confirmă şi BNR.

Vă întreb, în consecință, dacă ați discutat cu reprezentanții BNR referitor la acest risc și ce măsuri aveți în vedere pentru stimularea investițiilor având în vedere că avem nevoie de orașe secundare puternice, evitând o eventuală nouă criză imobiliară?

Polonia are trei orașe secundare, de 700.000 de locuitori și alte câteva orașe de 500.000 de locuitori, în timp ce în România lipsește nivelul acesta intermediar. Clujul și Timișoara au câte 300.000 de locuitori deci investițiile trebuie să continue.

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.