Întrebare Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – numărul de turiști străini din România

Adresată: Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
Domnului Ministru interimar Virgil – Daniel POPESCU
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 2 martie 2020
Obiectul întrebării: numărul de turiști străini din România

Domnule Ministru,

România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri din punct de vedere al numărului de înnoptări din Uniunea Europeană în anul 2019, respectiv o creștere de 5,6%, conform datelor preliminare publicate de Eurostat.

În același timp, cifrele raportate de INS sunt de 1,7-1,8 milioane de turiști străini care vizitează România. Recent, președintele CNIPMMR, Florin Jianu, recomanda o schimbare în metodologia pentru monitorizarea acestei situații pentru a evita discrepanțe între datele comunicate.

Astfel, vă rog sa aveți amabilitatea să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1) Aveți în plan actualizarea metodologiei de monitorizare a turiștilor străini care vin în România? Doar cifrele de la Castelul Bran sau Castelul Peleș reprezintă peste 1 milion de turiști, din care 60% sunt străini. Cum ne putem asigura că eliminăm discrepanțele dintre raportări?
2) Din cele 30,1 milioane de înnoptări înregistrate în anul 2019 în România, 83% au fost consemnate de rezidenți și doar 17% de non-rezidenți. Ce soluții aveți pentru a face pasul următor de la țară de tranzit pentru turiștii străini și a îi atrage să petreacă mai mult timp prin România? Ce soluții aveți pentru a reduce înnoptările nedeclarate?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.