Întrebare Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Procent scăzut din încasarea amenzilor date de ANPC operatorilor economici

Adresată: Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Domnului Ministru, Virgil Daniel Popescu
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 16 noiembrie 2020
Obiectul întrebării: Procent scăzut din încasarea amenzilor date de ANPC operatorilor economici

Domnule Ministru,
Un Raport al Curții de Conturi, pentru perioada 2015-2019, pune accent pe activitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în ceea ce privește eficiența acesteia: au existat blocaje instituționale și întârzieri. În privința încasării amenzilor date pentru perioada amintită, din 376 milioane de lei (76 milioane de euro), doar un procent de 20% a fost și încasat, întrucât nu a existat o colaborare între ANPC și ANAF. Comisariatele ANPC nu dețin o evidență cu sumele care se fac venit la bugetul de stat. Totodată, nu există o bază de date, conform aceluiași Raport, cu operatorii economici grupați pe criterii specifice: domenii de activitate, canale de vânzare folosite, cifră de afaceri, astfel încât să fie identificați operatorii la care se impun controale.
Domnule Ministru,
Față de cele prezentate, vă întreb:
1) Ce măsuri estimați a fi luate la nivelul ANPC, astfel încât să existe o monitorizare a controalelor efectuate operatorilor economici, care să ducă la un procent de încasare mult mai mare al amenzilor care se fac venit la bugetul de stat?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.