Întrebare Ministerul Educației Naționale – finanțarea sistemului educațional

Către: Ministrul Educației Naționale, VALENTIN POPA
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 17.09.2018
Obiectul întrebării: Finanțarea sistemului educațional

Domnule Ministru,

Legea educației prevede o finanțare de 6% din PIB pentru sistemul educațional. Cu toate astea, alocările bugetare au scăzut în ultimii 10 ani cu 1,2% din PIB, astfel încât sistemul de educație a ajuns să funcționeze în prezent cu jumătate din alocarea bugetară stabilită în lege.

Deși economia s-a redresat după perioada de criză iar PIB-ul a crescut mult în ultimii ani, finanțarea sistemului de educație nu doar că nu a crescut, ci chiar a scăzut sub 3% din PIB în ultimii doi ani, când alocările bugetare au fost de 2,8% din PIB, în 2016, și de 2,9%, în 2017. În anul 2018 s-a alocat 3% din PIB.

Această subfinanțare are ca rezultat în primul rând creșterea numărului de lucrători necalificați din totalul de angajați din educaţie şi scăderea calităţii actului educaţional. De altfel, economia românească se confruntă cu o specializare pe sectoare cu valoare adăugată scăzută, în general.

Vă întreb, în consecinţă, dacă aveți de gând să propuneți și să susțineți în ședințele de Guvern o creștere semnificativă a finanțării pentru educație? Observăm cu toții, din păcate, că nu respectați legea în prezent, nealocând cele 6 procente din PIB prevăzuți în Legea educației.

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.