Întrebare Ministerul Educației Naționale – Plata sporului pentru obţinerea titlului ştiinţific de doctor

Adresată: Domnului Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei Naţionale
De către: Florica Cherecheş, deputat PNL de Bihor, Vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport
Obiectul întrebării: Plata sporului pentru obţinerea titlului ştiinţific de doctor

Stimate Domnule Ministru,

Ca rezultat al aplicării prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cadrele didactice care dobândeau titlul ştiinţific de doctor după 1 ianuarie 2011, nu mai beneficiau nici de sporul pentru titlul ştiinţific de doctor şi nu beneficiau nici de compensația tranzitorie calculată prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază.

După intrarea în vigoare a Legii nr. 71/2015, situaţia creată a revenit oarecum la normal, toată lumea, indiferent de momentul dobândirii titulului ştiinţific de doctor, beneficiind de sumele aferente.

Majoritatea cadrelor didactice au acceptat situaţia aşa cum era deşi era evident sentimentul de discriminare, însă unele, pe bună dreptate, au hotărât să-şi găsească adevărul în instanţă, fie înainte, fie după intrarea în vigoare a Legii nr. 71/2015.

Datorită orientărilor jurisprudenţiale diferite, prin prisma unei sesizări trimise Înaltei Curţi de Casaţie şi Jusitiţie din partea Avocatului Poporului, aceasta emite Decizia 21/13.12.2016. În această decizie se statuează că: „[…] au dreptul la sume compensatorii persoanele care au dobândit titlul de doctor după intrarea în vigoare a Legii nr. 330/2009.”

În consecinţă, odată cu apariţia Deciziei 21/13.12.2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Jusitiţie, cadrele didactice s-au simţit îndreptăţite, prin lege de data aceasta, să îşi solicite drepturile în faţa angajatorilor. Singura problemă este acum faptul că, în conformitate cu art. 268 alin. 2 din Codul Muncii, termenul de prescripţie este de 3 ani de la data naşterii dreptului, iar dreptul se consideră a fi existat în toată perioada. Cum din anul 2015 toată lumea primea sume aferente titlului de doctor, rămâne neacoperită de plăţi perioada ianuarie 2010-2014. Şi asta doar pentru personalele care nu şi-au căutat dreptatea în instanţă. Pentru restul, în funcţie de data acţionării în judecată, termenul de prescripţie s-a oprit la acea dată.

Domnule Ministru, după cum bine cunoaşteţi, sistemul de salarizare are la bază principiul echității și coerenței, prin crearea de oportunități egale și remunerație egală pentru muncă de valoare egală. În situaţia prezentată mai sus, există creată o situaţie de discriminare pentru persoanele care au obținut titlul științific de doctor ulterior datei de 1 ianuarie 2010 faţă de cei care au obținut titlul de doctor anterior datei de 1 ianuarie 2010 și care primesc acest spor sub forma sumelor compensatorii echivalente cu contravaloarea sporului de doctorat de 15% din salariul de bază. Ba mai mult, chiar şi faţă de cei care „nu au ascultat legea”, s-au adresat instanţelor judecătoreşti şi pentru care termenul de prescripţie s-a oprit atunci.

Aşadar, vă întreb Domnule Ministru, aveţi în vedere emiterea unei Ordonanţe de Guvern, asemănătoare Legii 85/2016, pentru îndreptarea situaţiei create, prin plata unor despăgubiri pentru acoperirea prejudiciului cauzat?

Aştept răspuns în scris.

Cu stimă,

Florica Cherecheş,
Deputat PNL Bihor

Vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.