Întrebare Ministerul Finanțelor Publice – Va avea România, la sfârșitul anului 2018, un deficit bugetar excesiv?

Către: Ministrul Finanțelor Publice, EUGEN ORLANDO TEODOROVICI
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 22.10.2018
Obiectul întrebării: Va avea România, la sfârșitul anului 2018, un deficit bugetar excesiv?

Domnule Ministru,

Conform Ziarului Financiar, de astăzi, 22 octombrie a.c., ,,Ministerul Finanțelor a împrumutat săptămâna trecută de pe piața internă aproape 1,7 mld. lei prin lansarea unor titluri de stat, inclusiv prin licitațiile suplimentare, cu 70% peste nivelul programat. Ministerul Finanțelor programase două licitații cu planul de a împrumuta 500 mil. lei la fiecare, respectiv 1 mld. lei cumulat.” Astfel, ministerul de resort a simțit nevoia să se împrumute suplimentar, însă opinia publică nu știe care este scopul acestui împrumut!

Ne aflăm aproape de finalul anului 2018 și vom concluziona că Guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat în anul curent, atât pe piața internă, cât și pe piața externă, mai mult decât în anul precedent – 2017! Toate aceste demersuri se desfășoară pentru a acoperi deficitul bugetar, care în anul 2017 a fost de 24 miliarde de lei, iar în 2018, după 8 luni de zile, este de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut și de aproape cinci ori mai mare față de aceeași perioadă din anul 2016. Toate aceste informații ne conduc într-un singur punct, conform bazei de date, din anul 2017, a Directoratului General pentru Economie și Finanțe al Comisiei Europene, și anume că ,,România va avea în anul 2018 un deficit de 3,9%, iar normele UE menționează că țările membre trebuie să limiteze deficitul bugetar la 3% din produsul intern brut. Un membru care depășește acest prag, intră, cu avizul Consiliului miniștrilor de Finanțe din UE, în procedura de deficit excesiv”. (ECONOMICA.net)

Domnule Ministru,

V-am prezentat mai sus situația actuală, așa cum se observă cu ochiul liber, de către opinia publică, dar și cum a fost preconizată, încă în urmă cu un an de zile de către Departamentul amintit, din cadrul Comisiei Europene. Drept urmare, vă întreb:

1) Având în vedere că România a mai trecut printr-o situație asemănătoare, de deficit bugetar excesiv, în anul 2009, în contextul crizei economice, vă rog să-mi specificați ce soluții are ministerul de resort în această situație, pentru economia țării, dar și pentru evitarea pierderii accesului la fondurile europene?

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.