Întrebare Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Poluarea în România şi abordarea autorităţilor în domeniu

Adresată:    Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Domnului Ministru Costel Alexe
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 9 decembrie 2019
Obiectul întrebării: Poluarea în România şi abordarea autorităţilor în domeniu

Domnule Ministru,

În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a trimis o scrisoare suplimentară de punere în întârziere României, în legătură cu eșecul sistemic în abordarea poluării şi monitorizării poluării aerului, aşa cum prevede legislația UE (Directiva 2004/107/CE și Directiva 2008/50/CE).

A fost un nou semnal de alarmă în lunga listă a avertizărilor şi penalizărilor pe care le-a primit România pentru neîndeplinirea unor obligaţii naţionale în privinţa monitorizării calităţii aerului şi a îmbunătăţirii sistemului care să ducă la un aer respirabil pentru locuitorii ţării.

Cunoaştem cu toţii reproşurile care se aduc Reţelei naționale de monitorizare a calității aerului, care a fost implementată cu fonduri europene şi care este gestionată de Agenția pentru Protecția Mediului. Este vorba despre desele defecţiuni ale staţiilor, lipsa panourilor de informare, lipsa informaţiilor relevante care să ducă la concluzii corecte.

Îngrijorarea populaţiei este justificată, deoarece poluarea este resimţită în zone largi ale ţării, nu numai în marile oraşe sau în apropierea zonelor industriale sau a marilor poluatori. A devenit o chestiune generalizată, pe lista oraşelor cu un aer poluat regăsind peste 20 de localităţi, inclusiv Oradea. Concomitent cu aceste creşteri ale valorilor poluatorilor din aer, se înregistrează tot mai multe afecţiuni respiratorii, în general în rândul copiilor, care au plămânii în formare şi care au un ritm al respiraţiei alert şi inspiră mult pe gură, fiind astfel predispuşi la dezvoltarea de afecţiuni şi alergii respiratorii.

Iată de ce vă rog să precizaţi care este abordarea actuală a ministerului pe care îl conduceţi în privinţa acestui subiect, în privinţa semnalelor directe venite din partea autorităţilor europene în legătură cu poluarea în România şi, de asemenea, care sunt paşii imediaţi pentru remedierea inexactităţilor în funcţionarea reţelei de monitorizare a aerului?

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc!
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.