Interpelare Ministerul Mediului – Programul Național Casa Verde Fotovoltaice, așteptat de mulți cetățeni, sistat după primele ore de la implementare

Adresată:    Doamnei Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 23 septembrie 2019
Obiectul interpelării: Programul Național Casa Verde Fotovoltaice, așteptat de mulți cetățeni, sistat după primele ore de la implementare


Doamnă Ministru,

În data de 10 septembrie, Administrația Fondului pentru Mediu a dat start înscrierii în cadrul Programului Național Casa Verde Fotovoltaice. Numai că la câteva ore după demararea acestui program, înscrierile au fost sistate întrucât o firmă a reușit să înscrie online circa 1000 de astfel de dosare, existând suspiciuni de fraudă! Ulterior, 22 de companii în domeniu au înaintat o scrisoare către AFM prin care au solicitat reluarea procedurii de înscriere în acest program, anunțarea datei de demarare cu cel puțin 10 zile înainte, implementarea unui cod CAPTCHA pentru toate înscrierile și pentru toți utilizatorii și limitarea unui număr maxim de calculatoare în momentul înscrierii, astfel încât să li se dea posibilitatea cetățenilor să aibă dreptul egal de a se înscrie în acest program.

Față de cele prezentate, va rog, doamnă Ministru, să îmi comunicați următoarele:

1) De ce nu a fost anunțată data la care încep înscrierile în program, înainte cu mai multe zile, astfel încât cetățenii să poată obține certificatul fiscal în timp util, necesar înscrierii? Cum au reușit unii cetățeni să aibă documentele necesare pentru înscriere în timp util, având în vedere că abia în data de 7 septembrie s-a făcut de către AFM comunicarea referitoare la data începerii înscrierii?

2) Cum a fost posibilă înscrierea celor 1000 de cereri în doar 4 ore? De ce nu ați identificat înainte o modalitate sigură (cod și parolă) pentru fiecare înscriere și de ce nu ați limitat numărul maxim de calculatoare utilizate în timpul înscrierilor online de către un instalator, pentru a nu da ocazia fraudării în sistem?

3) În condițiile date, ce măsuri veți lua pentru a nu se mai repeta situația și când vor fi reluate înscrierile în Programul Național Casa Verde Fotovoltaice?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.