Întrebare Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Lipsa forței de muncă în mediul urban

Către: Ministrul Muncii și Justiției Sociale, MARIUS-CONSTANTIN BUDĂI
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 3.06.2019
Obiectul întrebării: Lipsa forței de muncă în mediul urban


Domnule Ministru,


În urmă cu trei luni (4 martie 2019), v-am adresat o întrebare, având ca obiect ,,Lipsa forței de muncă în mediul urban”. Având în vedere că termenul legal pentru primirea răspunsului a trecut, revin cu aceeași întrebare, cu speranța ca, de această dată, reacția să fie promptă.

Conform Institutului Național de Statistică, ne confruntăm cu un fenomen contrar evoluţiei din majoritatea țărilor dezvoltate, respectiv populația se mută de la oraș la sat. În anul 2017, peste 109.000 de români s-au mutat din orașe la sate, în timp ce în sens invers s-au mutat doar 87.000 de români.


Prin Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020, Guvernul României și-a asumat o rată de ocupare de 70% pentru populația în vârstă de 20-64 de ani. Totuși, observăm că într-o societate aflată în curs de dezvoltare, angajatorii din orașele mari nu reușesc să atragă potențiali angajați din zonele rurale.


În acest context, vă întreb: având în vedere că Strategia Naţională menţionată anterior are termen de implementare anul 2020, care este rata de atingere a indicatorilor din cadrul acesteia şi ce măsuri aţi gândit în acest sens pentru perioada următoare?

 

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.