Întrebare Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Programul ,,Prima chirie” – implementare în ritmul melcului

Către: Marius Constantin BUDĂI – Ministrul Muncii și Justiției Sociale
De către dl. senator: Cornel Popa
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 6 mai 2019
Obiectul întrebării: Programul ,,Prima chirie” – implementare în ritmul melcului

Domnule Ministru, 

Programul  ,,Prima chirie”, implementat în urmă cu doi ani de Guvern, nu a atins până în prezent obiectivele scontate. Astfel, la nivelul întregii țări, numai 750 de persoane au apelat la acest program prin care statul le oferă persoanelor interesate suma de 900 RON lunar pentru acoperirea chiriei, dacă lucrează la peste 50 km de casă. 

Atât birocrația (sunt foarte multe documente care trebuie depuse lunar), cât şi o foarte slabă implicare a agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă în popularizarea programului ,,Prima chirie”, duc la o implementare a acestuia în ritmul melcului.

Pentru a beneficia de cei 900 RON lunar destinați chiriei, beneficiarul nu trebuie să aibă un salariu mai mare de 5.000 RON sau cumulat cu cel al soțului/soției, la fel, venitul nu trebuie sa depășească suma menționată.

Având în vedere aceste aspecte, va rog sa îmi răspundeți la două întrebări:

1) Cum v-ați gândit să eficientizaţi programul „Prima chirie” pentru a veni cu adevărat în ajutorul şomerilor, ştiut fiind că erau, la sfârșitul lunii ianuarie a.c., peste 289.000 înregistraţi, conform datelor ANOFM?

2) Având în vedere că numărul beneficiarilor este foarte mic raportat la numărul șomerilor, luaţi în calcul inclusiv creşterea pragului de 5.000 RON pentru ambele categorii de venituri menționate anterior?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.