Întrebare Ministerul Muncii și Justiției Sociale – promovarea egalității de șanse și prevenirea și combaterea violenței domestice

Către: Ministrul Muncii și Justiției Sociale, LIA OLGUȚA VASILESCU
De către dl. senator: CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 19 noiembrie 2018
Obiectul întrebării: demararea Planului operațional pentru implementarea Strategiei naționale privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice 2018-2021

Doamnă Ministru,

Conform statisticilor Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în România violența domestică a luat amploare în ultimii ani. Prin Programul de guvernare, actuala coaliție și-a asumat implementarea unor măsuri care să diminueze acest flagel și să arate respect și demnitate pentru femei. De altfel, în urmă cu câteva luni, a fost aprobată, prin Hotărâre de Guvern, Strategia națională privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2018-2021, precum și Planul operațional pentru perioada 2018-2021 pentru implementarea Strategiei.

Doamnă Ministru, referitor la cele menționate mai sus, vă rog să îmi răspundeți la câteva intrebări:

1. Cum s-a implicat ministerul de resort, începând cu 1 ianuarie 2017 și până în prezent, la nivelul întregii țări, pentru diminuarea cazurilor de violență domestică?

2. Având în vedere că există un plan operațional de acțiuni cu privire la implementarea Strategiei amintite, va rog să mă informați cu privire la câteva aspecte:
20 de locuințe protejate înființate și funcționale – va exista o astfel de locuință și în județul Bihor? Care sunt zonele din țară unde se vor inființa acestea și când vor fi demarate procedurile?
8 centre integrate de criză pentru situațiile de viol – va exista un astfel de centru și în județul Bihor? Unde se vor înființa aceste centre integrate și când vor demara lucrările?
derularea unor activități în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice si violenței de gen, din perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului European în anul 2019 – există la nivelul ministerului de resort un calendar de desfășurare a acestor evenimente pentru anul viitor?
desfășurarea unor programe educative părinți și copii, în vederea prevenirii violenței domestice, inclusiv prin parteneriate școală-comunitate-familie –  dacă până în prezent s-au încheiat protocoale între instituțiile implicate cu privire la această măsură? Care sunt pașii pentru anul viitor?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.