Întrebare Ministerul Muncii și Justiției Sociale – soluții pentru stoparea abuzurilor asupra copiilor

Către: Ministrul Muncii și Justiției Sociale, LIA OLGUȚA VASILESCU
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, Bihor
Grupul parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 5.11.2018
Obiectul întrebării: soluții pentru stoparea abuzurilor asupra copiilor

Doamnă Ministru,

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție a publicat recent o statistică (pentru perioada ianuarie-iunie 2018) referitoare la situații de abuz fizic, emoțional sau sexual, neglijare și exploatare copii prin muncă, exploatare sexuală, precum și pentru comiterea de infracțiuni, la nivelul întregii țări. Din datele publicate reiese că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, au crescut cazurile de copii abuzați! Astfel, la sfârșitul lunii iunie a.c., au fost înregistrate 7815 astfel de cazuri (3473 în mediul urban și 4342 în mediul rural – cu aproape 1000 de cazuri mai mult!), față de 7622 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut (3397 în mediul urban și 4225 în mediul rural). Este de menționat că cele mai multe abuzuri, în primul semestru al acestui an, s-au petrecut în familie (7210 cazuri).

Doamnă Ministru,

Având în vedere datele prezentate mai sus, vă rog să îmi răspundeți la câteva întrebări:
1) Care sunt demersurile, la nivel local, prin DGASPC, pe care ministerul de resort le desfășoară, pentru a preveni astfel de abuzuri asupra minorilor?
2) Care este rolul unui asistent social în asemenea cazuri? Este asistentul social persoana care poate anunța din timp autoritățile competente cu privire la riscurile de abuz la care sunt supuși minorii în cadrul familial?
3) ,,70% din primăriile locale, nu au angajat asistent social” (Doru Buzducea, președintele Consiliului Național al Asistenților Sociali din România – Agerpres, 28.02.2018). Având în vedere că cele mai multe abuzuri asupra copiilor au loc în mediul rural, vă rog să îmi comunicați care este punctul de vedere al ministerului de resort cu privire la deficitul de asistenți sociali la nivel național și care este soluția pentru rezolvarea acestei probleme?
4) Pentru județul Bihor, care este numărul copiilor abuzați sau exploatați, cum am menționat mai sus, pentru primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017? Dacă în fiecare localitate din județ există asistenți sociali? Dacă nu există, care este soluția în acest caz?

Solicit răspuns scris.
Cu considerație,

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.