Întrebare Ministerul Sănătății – Decontarea analizelor în cazul copiilor care suferă de alergii

Adresată:    Doamnei Sorina PINTEA, Ministrul Sănătăţii
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 10 septembrie 2019
Obiectul întrebării: Decontarea analizelor în cazul copiilor care suferă de alergii


Doamnă Ministru,


Recent, în mediul online, peste 9.000 de români au semnat o petiție, intitulată ,,Vrem analize decontate pentru copiii cu alergii”, deoarece sunt foarte costisitoare, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează doar o parte dintre acestea. Conform studiilor, în următorii ani, unul din doi copii vor suferi de afecțiuni alergice. Poluarea, alimentația, dar și predispoziția genetică sunt cauze care pot determina apariția rinitei alergice, astmului bronșic, urticariei, alergiei alimentare sau dermatitei atopice. Pentru a depista ce tip de alergie afectează sănătatea copilului, este nevoie de investigații medicale, în primul rând teste de imunitate, testare cutanată. Unele analize trebuie repetate, iar costul acestora este foarte mare. În cazul copiilor cu vârste mai mici care manifestă alergii alimentare, costul laptelui praf special, spre exemplu, este foarte ridicat. Din nefericire, investigațiile, dar și tratamentul în cazul copiilor care suferă de aceste afecțiuni, au un cost foarte ridicat.

Doamnă Ministru,

Consider că situația în care se află acești copii, dar și părinții lor, nu este deloc ușor de suportat. În plus analizele specifice sunt scumpe. Ministerul de resort ar trebui să găsească o soluție urgentă pentru a veni în sprijinul părinților ai căror copii sunt alergici. De aceea, vă rog să îmi răspundeți la următoarele:

1) Aveți în vedere decontarea de către CNAS a tuturor analizelor specifice afecțiunilor alergice, în cazul copiilor?

2) Luând în considerare că există și copii cu vârste foarte mici, care au în alimentația zilnică laptele praf special, luați în calcul și gratuitatea acestui aliment?


Solicit răspuns scris.
Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.