Întrebare Ministerul Sănătății – Funcționarea într-un spațiu optim și dotarea Institutului Național de Hematologie Transfuzională Prof. Dr. C.T. Nicolau

Adresată: Ministerului Sănătății, Doamnei Ministru Sorina Pintea
De către dl. senator: Cornel Popa
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 28 mai 2019
Obiectul întrebării: Funcționarea într-un spațiu optim și dotarea Institutului Național de Hematologie Transfuzională Prof. Dr. C.T. Nicolau

 Doamnă Ministru,

Reporterii Digi 24 au prezentat zilele trecute situația în care se află Institutul Național de Hematologie Transfuzională. Deși în cadrul acestei unități medicale se fac transfuzii de sânge, aparatura medicală este veche și insuficientă, viața pacienților fiind pusă în pericol. În anul 2017, Comisia Europeană a solicitat verificarea spațiilor în care își desfășoară activitatea Institutul, arătându-se că se încalcă astfel legislația europeană cu privire la calitatea și siguranța sângelui.

Au trecut doi ani de la depistarea neregulilor iar situația este aceeași. Ministerul de resort nu a realizat nicio schimbare, nici măcar informatizarea sistemului, deși ne aflăm în era tehnologiei. Este de neconceput în ce cadru poate funcționa o unitate medicală de o asemenea importanță pentru cetățenii României – însăși titulatura institutului, și anume ,,național”  – arată însemnătatea acestuia pentru sănătatea românilor!

Doamnă Ministru, vă întreb: când veți lua măsuri pentru ca Institutul Național de Hematologie Transfuzională Prof. Dr. C.T. Nicolau să funcționeze într-un spațiu optim, cu echipamente suficiente și moderne, astfel încât transfuziile de sânge să fie realizate într-un cadru adecvat și sigur?


Solicit răspuns scris.


Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.