Întrebare Ministerul Sănătății – Optimizarea dotărilor şi serviciilor medicale din mediul rural

Către: Ministrul Sănătății, SORINA PINTEA
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 24.09.2018
Obiectul întrebării: Optimizarea dotărilor şi serviciilor medicale din mediul rural

Doamnă Ministru,

Programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE stipulează că viziunea principală în domeniul sănătăţii este construită în jurul cetăţeanului (pacientului) şi nu al sistemului medical, scopul final fiind acela ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de cetăţean (pacient). Pentru atingerea acestor deziderate, Ministerul Sănătăţii este obligat să îndeplinească o sumedenie de promisiuni electorale cuprinse, de altfel, în programul de guvernare, din care mă rezum a reda doar două care au generat un val de mari aşteptări în rândul populaţiei, în special al celei din mediul rural, şi anume, citez:
,,- Ca obiectiv prioritar vedem dotarea localităţilor cu ambulanţe, în vederea asigurării transportului pacienţilor în condiţii optime la unităţile medicale (program ce va asigura prezenţa unei ambulanţe în fiecare comună);
– Punem accentul pe tratamentul iniţial de calitate, în acest sens fiind necesară asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie şi includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să eliminăm fenomenul prin care foarte mulţi pacienţi aglomerează inutil secţiile de primiri urgenţe, când de fapt au afecţiuni minore, pentru care ar trebui să se adreseze medicilor de familie.”
– am încheiat citatul.

Având în vedere cele prezentate mai sus, Doamnă Ministru, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:
1. În ce stadiu de implementare se află „Programul ambulanţă prezentă în fiecare comună”? Care sunt localităţile din judeţul Bihor care au beneficiat sau vor beneficia de ambulanţe prin intermediul acestui program?
2. Ce măsuri concrete a întreprins Ministerul Sănătăţii pentru asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie şi includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să fie eliminat fenomenul prin care foarte mulţi pacienţi aglomerează inutil secţiile de primiri urgenţe? Care este situaţia pentru judeţul Bihor?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,

Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.