Întrebare Ministerul Sănătății – Sistemul de sănătate are nevoie de resuscitare

Către: Ministrul Sănătăţii, Sorina PINTEA
Din partea: Senator Cornel Popa
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 11 iunie  2019
Obiectul întrebării: Sistemul de sănătate are nevoie de resuscitare

 

Doamnă Ministru,

Colegul dumneavoastră, medicul de familie, doctor Ştefan Quai, binecunoscut în Bihor, a fost răpus de efort, de orele lungi de muncă şi lupta pentru profesie, aşa cum subliniau colegii domniei sale.

Deplâng pierderea acestuia, care reprezintă în egală măsură şi pierderea noastră, a pacienţilor orădeni, care rămânem fără o voce autorizată şi o expertiză atât de necesară în domeniu.

Decesul doctorului Ştefan Quai, care era de gardă la un centru de permanenţă din Oradea, ne readuce în atenţie criza acută de personal şi lipsa resimţită tot mai puternic a specialiştilor în medicină, atât în spitale cât şi în celelalte unităţi sanitare (dispensarele comunale şi săteşti sunt primele pe lista tăierilor şi pierderilor din sistem). Cunosc declaraţiile dumneavoastră pe acest subiect şi ştiu că aţi cerut timp pentru a se vedea efectele măsurilor pe care le-aţi luat.

Eu însă vă întreb care este ultima statistică în domeniu în legătură cu medicii plecaţi din sistem (în special plecările masive din ţară) comparativ cu cei nou intraţi în sistem? Care sunt celelalte măsuri pe care le-aţi luat care să încurajeze rămânerea în ţară a cadrelor medicale, altele decât creşterea salarială? Precizaţi, vă rog, care este la această oră şi deficitul de medici specialişti (laborator, analize şi alte specializări) care nu interacţionează direct cu pacienţii, dar care sunt vitali de asemenea în sistem? Şi, în egală măsură, vă rog să îmi răspundeţi cum gestionaţi lipsa asistentelor şi infirmierelor din unităţile spitaliceşti?

 

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.