Întrebare Ministerul Sănătății – Spitalele de stat din România nu au suficiente aparate pentru radioterapie!

Adresată: Ministerului Sănătății, Sorina Pintea
De către dl. senator: Cornel Popa
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 11 martie 2019
Obiectul întrebării: Spitalele de stat din România nu au suficiente aparate pentru radioterapie!

Doamnă Ministru,

Zilele trecute, medicii și asistenții din cadrul Institutului Oncologic Fundeni au ieșit în fața unității medicale pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa banilor în ceea ce privește tratamentul prin radioterapie. Din această cauză, pacienților care depind de acest tratament le este pusă viața în pericol. Pe de altă parte, aparatul pentru radioterapie nu este acreditat CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare). Mai mult decât atât, Institutul menționat anterior nu are nici experți acreditați de instituția amintită, care să utilizeze aparatele de radioterapie, așa cum dumneavoastră ați subliniat recent.

Doamnă Ministru,

Un Raport Eurostat arată că țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de aparate de radioterapie în cadrul unităților spitalicești. Mai exact, este vorba de o medie de 0,37 de aparate de radioterapie la 100.000 de locuitori, comparativ cu Belgia, spre exemplu, care deține 1,81 de aparate de acest tip la 100.000 de locuitori. De aceea, consider că este o nevoie fundamentală de aceste aparate de radioterapie care pot să salveze vieți, cu atât mai mult cu cât în anul 2018 au fost înregistrate aproximativ 80.000 de cazuri de cancer! De altfel, sunt județe în România unde nu există centre de radioterapie. Având în vedere această situație, bolnavii diagnosticați cu cancer trebuie să meargă acolo unde acestea există. Și mulți pacienți vin în orașele mari pentru că acolo aparatele sunt mai performante. Mai mult decât atât, întrucât sunt mulți pacienți diagnosticați cu cancer, însă nu există multe aparate speciale pentru tratarea acestei boli, aceștia sunt înscriși pe o listă de așteptare. Însă cancerul nu așteaptă! Cancerul macină sănătatea și uneori și o zi lipsă de radioterapie poate fi vitală!

Având în vedere situația prezentată mai sus, vă rog, doamnă Ministru, să-mi răspundeți la câteva întrebări:
1) Care sunt soluțiile pentru a rezolva situația din cadrul Institutului Oncologic Fundeni?
2) În urmă cu câteva luni, ați declarat că Banca Mondială va finanța dotarea spitalelor din România cu 10 aparate de radioterapie. Când va fi finalizată această procedură? Care sunt spitalele care vor primi aceste aparate?
3) Aveți un plan de măsuri pentru ca în fiecare județ să existe cel puțin un centru de radioterapie?

Solicit răspuns scris.
Cu considerație,

Cornel Popa
Senator PNL de Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.