Întrebare Ministerul Sănătății – taxa clawback – soluții urgente

Adresată:    Ministerului Sănătății, Domnului Ministru Victor Costache
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 26 noiembrie 2019
Obiectul întrebării: taxa clawback – soluții urgente

Domnule Ministru,

Încă din luna septembrie a acestui an am tras un semnal de alarmă, interpelând ministrul Sănătății demis, doamna Sorina Pintea, cu privire la medicamentele necesare în tratamentul cancerului, care nu se mai găsesc în farmacii. Am specificat atunci, și reiterez, că principalele cauze care au dus la criză au fost exportul paralel (distribuirea medicamentelor în alte țări, fără a asigura necesarul pacienților din România), dar și taxa clawback (care reprezintă o treime din prețul medicamentului) asupra căreia nu se înțeleg producătorii de medicamente și ministerul de resort, ceea ce a determinat producătorii să aleagă cu precădere alte piețe de desfacere. Sigur că această situație a trenat câțiva ani, pe parcursul guvernării PSD. Trebuie să existe o soluție eficientă din partea ministerului de resort, prin care să fie asigurat tratamentul pacienților, indiferent de diagnostic, să existe un stoc de medicamente în spitale sau/și în farmacii.

Domnule Ministru,

Situația nu s-a schimbat, pacienții care se află sub tratament oncologic în continuare trec prin același chin. Mai mult, se pare că nu mai există suficientă medicație pentru tratamentul pacienților bolnavi de leucemie.

Față de cele prezentate, va rog sa aveți amabilitatea să îmi răspundeți la următoarele:

  • Când veți finaliza consultările pentru găsirea celor mai bune soluții în privința taxei clawback, din cauza căreia au dispărut multe medicamente de pe piață?
  • Care este situația actuală a stocurilor de medicamente din cadrul secțiilor de oncologie din țară și cum vedeți rezolvarea urgentă a crizei medicamentelor necesare tratamentului oncologic și cel al leucemiei?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.