Întrebare Ministerul Tineretului şi Sportului – Performanţele României la gimnastică feminină

Către: Constantin-Bogdan MATEI, Ministrul Tineretului şi Sportului
De către dl. senator: Cornel Popa
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 15 aprilie  2019
Obiectul întrebării: Performanţele României la gimnastică feminină

Domnule Ministru,

2019 va rămâne în istorie anul care a oprit seria de 46 de ani de medalii la Europenele de Gimnastică. Singura gimnastă prezentă în finale din partea României nu a mai reuşit anul acesta urcarea pe podium, confirmând încă o dată, dacă mai era nevoie, că lipsa de investiţii şi interes într-unul din sporturile de tradiţie în România duce la pierderea renumelui mondial pe care gimnastele noastre l-au păstrat atâtea generaţii.

Oare mai este nevoie de dovezi în plus ale faptului că statul român a lăsat toată responsabilitatea pregătirii sportivilor noştri pe umerii familiilor lor şi a câtorva cluburi şi antrenori care duc tradiţia mai departe?

Nu poţi să speri la medalii sau să ai pretenţii la rezultate spectaculoase fără să oferi mai întâi sportivilor condiţii decente pentru antrenamente, cluburi sportive unde să poată face performanţă, antrenori plătiţi pentru efortul lor… şi lista poate continua. Mai ales că România ştie cum se obţine performanţa, sportivii români fiind mereu pe podiumuri, în special în competiţiile europene şi mondiale la gimnastică. Ar fi cazul să convingeţi să revină în prim-planul gimnasticii antrenori de renume ca Octavian Belu şi Mariana Bitang, în vederea pregătirii următoarelor campioane olimpice.

Iată de ce mă văd nevoit să vă întreb cum justificaţi clasarea României în afara podiumului la Europenele de Gimnastică de anul acesta? Care sunt măsurile pe care Ministerul Sportului le va pune în aplicare în viitorul apropiat pentru salvarea gimnasticii româneşti? Şi, mai ales, câte centre de performanţă în gimnastică, finanţate de la buget, funcţionează în prezent în România?

Solicit răspuns scris.
Vă mulţumesc,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.