Întrebare Ministerul Turismului – Situația personalului în HORECA

Către: Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe TRIF
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 18.06.2018
Obiectul întrebării: Situația personalului în HORECA

Domnule Ministru,

Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și cel mai mare hotelier din România, spune că, în problema forței de muncă, investitorii români din turism s-au lovit de indiferența oficialilor din Ministerul Turismului și ai altor instituții de stat care nu au înțeles cât de gravă este această criză.

Hotelurile și restaurantele din România au nevoie să angajeze peste 50.000 de persoane, iar proprietarii lor încearcă să aducă fie români din zone defavorizate, fie străini din state non-UE.

Inevitabil această criză se va regăsi și în calitatea mai slabă a serviciilor, pentru că, neavând personal calificat hotelurile și restaurantele se vor mulțumi cu oricine, doar să accepte să lucreze. În plus, conform FPTR, din lipsă de personal, 10% din hotelurile și restaurantele de pe litoral nu vor fi deschise în această vară. După desființarea reprezentanțelor de promovare turistică cu sediul în străinătate, observăm un nou deserviciu major adus de actualul guvern economiei României.

Consider personalul calificat o prioritate în turism și vă îndemn să promovați cursurile de ospătar (chelner), bucătar sau lucrător hotelier disponibile prin învățământ profesional dual în multe orașe din țară.

Vă rog să îmi comunicați ce soluții aveți dumneavoastră în vedere pentru a remedia lipsa gravă de personal și, pe termen lung, pentru a nu mai ajunge în această situație pe viitor?

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.