Întrebare Ministrul Educației – Situația slabă a rezultatelor obținute la simularea examenului de Bacalaureat, un serios semnal de alarmă

Către: PAVEL NĂSTASE
           Ministrul Educației Naționale
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 10.04.2017
Obiectul întrebării: Situația slabă a rezultatelor obținute la simularea examenului de Bacalaureat, un serios semnal de alarmă

Domnule Ministru,

În urma centralizării datelor de la simularea examenului de Bacalaureat, ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care le asigură promovarea (6 și peste 6) este de 38,23%, rezultatul fiind aproape la același nivel cu cel de anul trecut (38,39%).

Nu ne putem permite ca în fiecare an să fim șocați de rezultate, iar mai apoi să uităm de acestea până anul care urmează. Trebuie luate măsuri radicale, deoarece rezultate dezastruoase se înregistrează în întreaga țară, iar procentul de promovare continuă să scadă. Avem nevoie de orientare profesională și îndrumare începând cu clasa a V-a, iar din clasa a VIII-a trebuie să despărțim cumva apele și cei care merg către o meserie să-și vadă de drumul lor. Realitatea din teren ne confirmă că avem nevoie de strungari, zidari, instalatori, etc iar școala nu îi livrează. Putem vorbi despre o schimbare de programă, evaluări și orientare profesională din ciclul gimnazial, reintroducerea examenului de admitere la facultate, pentru a scădea presiunea asupra Bacalaureatului, dar şi alte măsuri concrete care să ducă la creşterea calităţii în învăţământul românesc.

Dată fiind realitatea de pe băncile şcolii şi rezultatele în continuare slabe la examenul maturităţii, vă întreb ce măsuri aveţi în vedere şi ce pași pregătiți pentru a creşte procentul absolvenţilor cu Bacalaureat, elevi pregătiţi cu adevărat pentru a face faţă exigenţelor unui examen de absolvire a liceului?

Aştept răspuns scris.

Vă mulţumesc,

Cornel Popa
Senator PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.