Întrebare Ministrul Muncii și Justiției Sociale – Contribuții la Pilonul II de pensii

Către: Ministrul Muncii și Justiției Sociale, LIA OLGUȚA VASILESCU
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 10.04.2018
Obiectul întrebării: Contribuții la Pilonul II de pensii

Doamnă Ministru,

Pe 30.10.2017 v-am adresat o interpelare în care vă semnalam faptul că scăderea cotei de contribuție la Pilonul II, de la 5.1% la 3.75%, va duce la scăderea sumei efective care va fi virată în contul fiecărui contribuabil. Vă arătam atunci, pe baza unui calcul matematic, că orice diminuarea a cotei sub 4.25% va schimba în sens negativ suma efectivă și că procentul de 3.75% va crea o scădere de 12% la Pilonul II de pensii.

Mi-ați răspuns pe 21.12.2017 și ați susținut că această măsură nu va afecta veniturile obținute de angajat în fondul Pilonului II. În plus, ați dat și public, în mod repetat, asigurări că sumele virate nu vor fi afectate și vor rămâne la aceeași valoare.

Ei bine, astăzi observăm că peste 4 milioane de romani, care contribuie la Pilonul II de pensii, au primit în ianuarie sume mai mici în conturi, între 4 şi 12%.

Fix procentul pe care vi-l semnalam în urmă cu cinci luni de zile. În aritmetică nu există „rezultate paralele”, mai ales când vorbim de un calcul atât de simplu.

Astfel, revin cu recomandarea să reluați calculul aritmetic și vă întreb dacă aveți de când să stabiliți cota de contribuție la 4.25% din salarul brut către pilonul II, pentru a asigura exact aceeași sumă virată pentru fiecare angajat?

În plus, vă transmit că cei 4 milioane de angajați români care contribuie la Pilonul II de pensii ar merita să le adresați în mod public scuze pentru situația creată și să îi asigurați că o veți remedia cât de repede.

Aștept răspuns scris.

Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.