Întrebare Ministrul Sănătății – Decese provocate de gripă în România, în anul de graţie 2018?

Către: Ministrul Sănătății, SORINA PINTEA
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 26.02.2018
Obiectul întrebării: Decese provocate de gripă în România, în anul de graţie 2018?

Doamnă Ministru,

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunțat că s-a confirmat un nou deces provocat de gripă, la o femeie de 77 de ani în cazul căreia a fost confirmat virusul gripal B. Femeia, din Bihor, avea și alte afecțiuni și nu era vaccinată antigripal. Astfel, numărul deceselor în rândul bolnavilor de gripă din județul Bihor a ajuns la 6. În țară, numărul total de victime se ridică, în prezent, la 54.

Numărul cazurilor confirmate de gripă de la începutul iernii a ajuns la aproape 800, la nivel național. De asemenea, în ultima săptămână au fost înregistrate 1.358 de cazuri compatibile cu gripa, ca simptomatologie, față de 97 în aceeași săptămână a sezonului precedent. Numărul total al infecțiilor respiratorii este de aproape 135.000 doar în ultima săptămână, cu 51,3% mai mare decât în aceeași perioada a anului trecut.

România a devenit o țară în care nevaccinarea, în general, dar mai ales nevaccinarea copiilor a devenit un adevărat fenomen social. Avem rate de vaccinare sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, deși vaccinarea este o problemă de siguranță națională.

Cred în libertatea de alegere a fiecăruia, dar cred și în nevoia de informare completă. Iar aici intervine Ministerul Sănătății, cu unitățile din subordine, care nu au răspuns eficient valului de contra-argumente din partea curentului anti-vaccinist.

Este regretabil ca în anul 2018 să avem 54 de victime din cauza unei boli ce poate fi prevenită printr-un vaccin. Așa că vă întreb ce soluții are Ministerul Sănătății în vedere pentru o mai bună informare a cetățenilor și pentru creșterea procentului de vaccinare în rândul populației?

Aștept răspuns scris.

Vă mulțumesc,

Cornel Popa
Senator PNL Bihor

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.