Întrebare Prim Ministru – Modificarea codului fiscal pentru a continua atragerea de investitori străini în România

Domnule Prim Ministru,

În 2015 Romania a devenit a șasea țară din Europa după numărul de locuri de muncă create de investițiile străine, devansând Spania, Turcia și Slovacia. Cu un număr record de 10.892 noi locuri de muncă generate de investițiile străine, țara noastră a atras practic aproape la fel de multe locuri de muncă noi ca Germania, înregistrând o creștere de 77% a numărului locurilor de muncă create prin investiții străine directe.

În urmă cu câteva zile, compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fabricii din Urziceni unde lucrau circa 350 de croitorese și cusătorese. Majorarea costurilor de producție prin creșterea salariului minim precum și deprecierea lirei sterline ca urmare a Brexitului au determinat închiderea fabricii, spun acționarii companiei. Similar, din multe locuri din țară, apar semnale că alte companii cu capital străin se gândesc să închidă unitățile din România.

În acest context, Partidul Național Liberal a depus un proiect de modificare a Codului Fiscal care prevede reduceri majore ale contribuțiilor de asigurări sociale – 7,25 puncte procentuale (0,5 pp la angajat și 6,75 pp la angajator) – și a impozitului pe venit și pe profit – de la 16% la 10%.

Vă îndemn să analizați cu maximă atenție această problemă, deoarece orice investitor contribuie la creșterea economică și crearea de locuri de muncă în România. Şi nu ne permitem să devenim mai puțin atractivi pentru noi investitori decât vecinii noștri.

Astfel, vă întreb cum vedeți propunerea PNL de modificare a codului fiscal și ce eventuale alte măsuri aveți în vedere pentru a menține România pe primul loc ca atractivitate pentru investitorii străini în sud-estul Europei?

Aştept răspuns scris.
Vă mulţumesc,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.