Întrebare Prim Ministru – Situația fabricii de elicoptere de la Ghimbav

Către: Prim Ministru, VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 22.05.2018
Obiectul întrebării: Situația fabricii de elicoptere de la Ghimbav

Doamna Prim Ministru,

În august 2016 Airbus Helicopters inaugura în comuna Ghimbav, județul Brașov, o linie de asamblare pentru elicopterul de transport H215, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron. Fabrica a fost proiectată pentru o capacitate de producție de 15 aeronave pe an iar Airbus Helicopters s-a angajat să producă aparatele în România şi apoi să le vândă la export. Cu această linie de asamblare, România a intrat în cercul mic al țărilor care cunosc şi pot efectua asamblarea unui elicopter alături de Franța, Statele Unite, Rusia, China, Italia, India și Marea Britanie.

Recenta vizită a domnului ministru Mihai Fifor în Franța a prilejuit apariția unor informații în presa franceză legate despre o promisiune făcută de guvernul României în 2017 președintelui Emmanuel Macron, de a cumpăra elicoptere de la fabrica înființată. O promisiune care încă nu s-a îndeplinit și care este ignorată acum de partea română.

În acest context al neîndeplinirii promisiunii făcute în 2017 și în pofida faptului că avem o colaborare de 50 de ani cu Airbus, noua conducere a companiei analizează posibilitatea de a închide și transfera linia de asamblare în altă țară. Acest lucru ar însemna pierderea a 300 de locuri de muncă și o nouă pată neagră pe imaginea României în relație cu partenerii externi.

Astfel, vă întreb, care este situația exactă în acest caz, dacă într-adevăr guvernul României intenționează să își încalce o promisiune făcută unui foarte important partener extern și dacă vizita domnului ministru Fifor în Franța a reușit să clarifice această situație atât în relație cu Airbus Helicopters cât și în relație cu guvernul francez?

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.