La muncă, nu la întins mâna!

Una din cele mai mari probleme ale angajatorilor din România, indiferent de mărimea firmei lor, este să-și găsească muncitori calificați sau oameni dornici să se califice la locul de muncă. Această problemă o au și micile gospodării de la țară care caută persoane apte de muncă, dispuse să le ajute în gospodărie sau la muncile agricole. Asta se întâmplă pentru că mulți din cei care nu au plecat în străinătate să lucreze, preferă să stea pe ajutoare sociale decât să muncească. Ba mai mult, angajatorii au probleme cu legislația muncii care îngrădește dreptul angajaților de a presta ore suplimentare în weekend, dacă nevoia de a onora o comandă urgentă o impune, pentru că nu pot respecta prevederile unui Cod al municii inflexibil și neadaptat cerințelor actuale.

Este nevoie ca legislația muncii să se flexibilizeze, modernizându-se și înțelegând provocările mediului privat care trebuie să-și păstreze competitivitatea în fața concurenței din străinătate, care beneficiază de înlesniri și adaptări ale Codului muncii la nevoile concrete.

Având în vedere faptul că prosperitatea generală este un rezultat nemijlocit al producției și că România are de recuperat mult în ceea ce privește nivelul de trai, este nevoie de stimularea muncii printr-o regândire a sistemului de ajutoare sociale, astfel încât, ele să fie acordate doar celor care au adevărat nevoie de ele, celor care se află în incapacitate temporară sau permanentă, de a munci. Munca cinstită, nu doar că dă un sentiment de semnificație și valoare omului, dar îl ajută și să contribuie la bunăstarea proprie și generală.

Vă invit, deci, să sprijinim școlile de meserii, să încurajăm tinerii să muncească, să sprijinim acțiunile de reconversie profesională, acolo unde e cazul, să sprijinim antreprenoriatul cu măsuri concrete și să dăm ajutoare sociale doar celor care nu pot munci, nu celor care, au ajuns deja dependenți de ele dar nu oferă nimic în schimb. Chiar dacă Ministerul Muncii și Justiției Sociale are cel mai mare buget, respectiv 9,6% din PIB, acești bani nu trebuie risipiți sau acordați în mod discreționar, în schimbul voturilor, pentru că pe termen lung, acest lucru aduce mari deservicii României.

Vă solicit, dragi colegi, să susțineți modificarea Codului muncii, care va duce la flexibilizarea și la adaptarea lui la condițiile din realitatea mediului economic. Haideți să stimulăm munca și să-i lăsăm pe cei care vor să muncească, să o facă atunci când li se cere acest lucru pentru că altfel, ne vor pleca copiii din țară, acolo unde pot munci și pot câștiga în funcție de efortul depus.

 

Florica Cherecheș,

Deputat PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.