Legile justiției, contestate de români în stradă

La doar șase zile după depunerea în parlament a proiectelor de lege ce priveau legile justiției, duminică seara, au fost proteste masive în București, în alte 30 de orașe din țară și în 4 orașe din străinătate. Peste 40.000 de oameni și-au exprimat nemulțumirea față de planul de modificare a legilor justiției.

Toate organismele justiției din țară – DNA, CSM, DIICOT, ICCJ – s-au pronunțat împotriva acestui pachet de legi și acum avem și oamenii din stradă deși lucrurile nu au ajuns în apropierea adoptării acestor legi. Conform proiectelor depuse, inspecția judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiției, numirea procurorilor-șef de către ministru, fără control din partea președintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Până și Comisia Europeană s-a poziționat împotriva acestor legi.

După aproape un an de guvernare în orb și fără niciun fel de predictibilitate, în care doar ați obosit populația cu scandaluri și măsuri halucinante – s-au eliminat taxe și impozite dar s-au introdus alte obligații fiscale în loc, se cresc salariile dar se trec în sarcina angajatului contribuțiile sociale, un ministru îl contrazice pe premier şi invers – se pare că actualul guvern s-a întors la preocuparea sa de anul trecut: îngenuncherea justiției. Iar acum coaliția PSD-ALDE vrea să aducă această preocupare și în Parlament.

Consider că este evident pentru oricine vrea să vadă că aceste măsuri propuse nu sunt dorite și că PSD-ALDE sunt singuri împotriva tuturor pe acest subiect. În aprilie făceam de la tribuna Senatului un apel să ne asumăm să restabilim Parlamentul drept cea mai reprezentativă instituție a democrației în contrast cu circul din ultima perioadă.

Astăzi reiau acest apel și propun colegilor mei să ascultăm cetățenii și să ne orientăm atenția către domenii în care avem nevoie serioasă de îmbunătățiri cum ar fi educația, sănătatea sau restabilirea predictibilității în mediul economic.

Vă mulțumesc!


Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.