Medicina veterinară din România, într-un con de umbră

Anual, pe 15 mai, serbăm Ziua Națională a Medicului Veterinar, începând cu anul 1994. Pentru că mai sunt câteva zile până atunci, am vrut neapărat să aduc în atenție faptul că se vorbește tot mai mult despre siguranța alimentară, despre cât de sănătos mâncăm și cât de sigure sunt standardele de creștere și punere în vânzare a produselor din carne… dar există foarte puțină preocupare pentru medicina veterinară ca verigă principală în lanțul alimentar.

Într-o lume dominată de puterea informației ne-am obișnuit să cunoaștem îndeaproape date relevante despre alientația sănătoasă. Dar constat cu fiecare dezbatere în domeniu că se pune un accent slab nemeritat pe domeniul care constituie interfața cu industria cărnii. Este, în fapt, filtrul necesar și vital aș putea spune în ceea ce privește consumul de carne, având în vedere că medicul veterinar este cel care verifică starea de sănătate a animalelor crescute pentru consumul uman, verifică respectarea standardelor de siguranță alimentară și stabilește reguli de conduită și abordare în alimentație.

România este parte în sistemul european de alertă în ceea ce privește produsele alimentare, inclusiv cele din carne, dar și membru cu drepturi și obligații în organismele europene pentru siguranța alimentară. Şi totuşi, nu acordă atenţia cuvenită domeniului medicinii veterinare, inclusiv în ceea ce priveşte pregătirea resursei umane pentru acest sector care în alte ţări se dezvoltă constant prin inovaţie şi cercetare, cu rezultate extraordinare în biologia moleculară şi genetică.

Cândva eram singura ţară din Balcani cu o facultate de medicină veterinară, iar profesioniştii români din domeniu erau recunoscuţi şi în afara graniţelor. Aşa cum cer şi medicii veterinari astăzi, trebuie să reaşezăm la locul cuvenit în societate profesia de medic veterinar, pentru a se bucura, pe măsura importanţei şi a efortului, de apreciere şi sprijin inclusiv în alocarea bugetară. Contribuţiile acestui domeniu în ştiinţă, în economia naţională şi societatea românească în general sunt evidente. La fel trebuie să fie şi recunoaşterea noastră pentru domeniu în general şi pentru dăruirea medicului veterinar, indiferent de modul în care activează – liberă practică sau în serviciile publice.

Le spun, încă de pe acum, medicilor veterinari la mulţi ani! Aveți întreaga noastră prețuire!

Vă mulțumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.