O Românie unită în relațiile externe

Stimați colegi,

Știm să celebrăm cu fast momentele istorice ce țin de Unirea României, știm să clamăm respectul celorlalte națiuni pentru ceea ce reprezintă România Unită și să ne declarăm națiune unitară și indivizibilă. Dar habar nu avem cum să fim uniți, de fapt, ca cetățeni ai aceleiași țări.

Și dacă în urmă cu două săptămâni vă vorbeam, tot de la tribuna Senatului, despre stabilirea unei poziții oficiale a Parlamentului legată de o construcție unitară a Uniunii Europene, în care România sa aibă o poziție egală cu celelalte state membre, astăzi mă văd nevoit să vorbesc despre lipsa de coeziune și toleranță între granițele țării. Căci înainte de a pretinde respectul celorlalți, trebuie să învățăm să ni-l acordăm reciproc aici, în țară și, mai ales, atunci când reprezentăm țara peste hotare, în forurile Uniunii Europene.

Iar dacă exemplul personal ne lipsește, putem învăța de la celelalte state membre. Vecinii noștri unguri știu să facă asta, știu să ducă în Parlamentul European o singură voce care vorbește despre scopuri comune și despre obiectivele statului maghiar. Polonia știe să facă asta, ba chiar vorbește atât de convingător în numele poporului polonez, încât declarația comună de la Roma, prilejuită de summitul la care s-au aniversat 60 de ani de la semnarea tratatului ce a pus bazele blocului comunitar, a ținut cont de obiecțiile precise ridicate anterior de șefa guvernului polonez.

Toate acestea în vreme ce noi ne certam în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European. Așadar, când alte state lucrează asiduu la atingerea unor obiective strategice clare ce țin de viitorul lor ca națiuni de sine stătătoare în interiorul UE, România nu știe cum să-și spele mai abitir rufele în publicul de la Bruxelles.

Stimați colegi,
România este un stat suveran, este un stat unitar și poate să-și afirme cu tărie și cu voci competente interesele de etapă și cele pe termen lung, impunându-și punctul de vedere în politicile care guvernează alianța statelor membre. Trebuie doar să exersăm, acasă și apoi peste hotare, respectul pentru celălalt și pentru imaginea noastră în lume. Ne-a reușit de multe ori în istorie. Haideți să nu schimbăm acum un bun obicei românesc, acela de a ne reprezenta cu cinste tradițiile, valorile și credința autentic românești.

Cornel Popa
Senator PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.