PNL prin vocea senatorului Cornel Popa, solicită Senatului României o ședință solemnă, pentru a marca actul Unirii cu Basarabia, de la 27 martie 1918

Senatorul Cornel Popa a depus, pe 1 februarie, la Biroul permanent al Senatului, din partea PNL, un memorandum, solicitand ca în anul Unirii este nimerit să marcăm primul eveniment de rezonanţă internaţională atunci când s-a pornit preconstituirea statului unitar român.

Pe 27 martie 1918 Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România, urmate fiind de celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – până spre sfârșitul anului 1918, când la 1 decembrie a fost creată România Mare.

Către: Biroul Permanent al Senatului
Domnului Președinte al Senatului, Calin Popescu Tăriceanu

Stimate Domnule Președinte,

Prin prezenta, vă supun atenției organizarea unei Sesiuni Solemne a Camerei Deputaților si Senatului României, împreună cu Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 26-27 martie 2018, la Iași, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, în contextul aniversării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

După 100 de ani, românii din stânga si dreapta Prutului, au nevoie de ambele clase politice, de la București si de la Chișinău să-şi dea mâna în anul centenarului Marii Uniri şi să arate continuitatea destinului comun al aceluiași popor în cadrul Uniunii Europene.

Actul Unirii votat de Sfatul Tarii la 27 martie / 9 aprilie 1918 a pus piatra de temelie la înfăptuirea statului unitar român, prin realizarea unirii primei provincii istorice romanești, Basarabia, cu ţara mamă România.

În consecință, vă adresez rugămintea în numele Partidului National Liberal, partid al Unirii, să supuneți spre aprobare, Biroului Permanent Reunit, organizarea Ședinței Solemne a celor două Parlamente la această aniversare.

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.