Protecția mediului nu este o simplă lozincă!

Săptămâna trecută s-a remarcat prin trei zile speciale: 21 martie – Ziua Internațională a Pădurii, 22 martie – Ziua Mondială a Apei și 24 martie – Ora Pământului. Organizația Națiunilor Unite aduce în atenție câte o temă de relevanță în fiecare an în această perioadă iar în 2018 tema este „Natura pentru Apă”. Tema promovată anul acesta ne supune atenției legătura dintre apă și natură, ecosistemele deteriorate afectând cantitatea şi calitatea apei disponibile pentru consumul uman.

Astăzi, 2,1 miliarde de oameni locuiesc fără apă potabilă furnizată în condiții de siguranță, fapt care afectează sănătatea, educația şi mijloacele de trai. În România, doar două treimi din locuințe sunt conectate la apă potabilă şi canalizare, în condițiile în care în Franța sau Germania procentul este de 98%. Prin Fondul european de dezvoltare regională și prin Fondul de coeziune, între 2007 și 2020 se vor aloca 3,7 miliarde de euro pentru gestionarea și furnizarea apei potabile în Bulgaria, Ungaria și România. În total, aceste trei țări vor putea să investească peste 6 miliarde de euro până la sfârșitul lui 2020 pentru a-și acoperi nevoile în domeniu.

La începutul lunii martie, România a scăpat la limită de infringement pentru problemele de reciclare a deşeurilor. România produce șapte milioane de tone de gunoi anual şi reciclează doar 5%. Conform obiectivelor stabilite de Directiva Europeană Cadru privind Deșeurile (Directiva 2008/98/EC), până în 2020 ar trebui să reciclăm 50% din deșeurile municipale.

Analizând situația de ansamblu, consider că trebuie să trecem de la simpla punctare simbolică a acestor zile dedicate mediului la acțiuni concrete:
Să ne concentrăm pe creșterea semnificativă a procentului de reciclare, prin finalizarea cât mai rapidă a Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor în fiecare județ din România.
Să extindem programul „Prima Împădurire”, prin care românii care vor să îşi transforme terenurile lăsate în paragină, pășunile sau chiar şi pe cele agricole în păduri vor primi în primul an, la înființarea pădurii, câte 6.000 de euro de hectar, iar în următorii ani câte 2.700 de euro de hectar pentru întreținere.
Să asigurăm cetățenilor accesul la apă – cea mai firească nevoie umană ce stă la baza existenței sale – dar și la canalizare, mai ales în zonele rurale, unde avem un procent de racordare la rețelele de apă și canalizare sub 30%.

Lipsa apei este unul dintre principalele motive care perpetuează inegalitățile și excluziunea socială. A nu avea apă înseamnă a fi exclus de la civilizaţie și a fi supus riscului de îmbolnăvire. Și nu pot să nu observ că de la alegerile din 2016 și până astăzi am avut patru miniștri diferiți care au avut în portofoliu aceste domenii însă nici unul dintre ei nu a făcut nimic concret până acum.

Sper că evenimentele care s-au organizat peste tot în România cu prilejul acestor trei zile speciale să convingă majoritatea PSD-ALDE că protecția mediului nu este o simplă lozincă ci trebuie să fie o prioritate pentru România!

Vă mulțumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.