Raluca Turcan: Ministerul Educației urmează să îngenuncheze universitățile prin:

(1) tăierile de fonduri la rectificarea bugetară și
(2) aprobarea unei OUG în sesiune extraordinară pentru mutilarea UEFISCDI, instituție care garantează calitatea managementului în învățământul superior, cercetare, dezvoltare și inovare.
Rectificarea bugetară anunțată pentru luna august va tăia masiv bani de la Ministerul Educației. Astfel, majoritatea universităților vor rămâne fără bani pentru burse, salarii și cercetare. În plus, universitățile care au bani din venituri proprii nu îi vor putea cheltui fără aprobare de la minister. O aberație! Adică, universitățile care au economisit bani în conturi din proiecte de cercetare sau taxe se pot trezi cu fondurile blocate de la minister. Universități performante, din punct de vedere economic, vor fi nevoite să stea cu mâna întinsă la minister pentru a acoperi cheltuielile crescute prin LEGE de Guvernul PSD. Aici se vede fățărnicia Guvernelor PSD: cresc cheltuielile universităților în timp ce le taie din venituri. În plus, le blochează și propriile fonduri.
Mai există un pericol! Liviu Dragnea va convoca Camera Deputaților în sesiune extraordinară în perioada 2-4 august și este posibil să fie aprobată o Ordonanță de Urgență care muta UEFISCDI din subordinea Ministerului Educației în cea a Ministerului Cercetării.
Acest lucru ar însemna că UEFISCDI nu va mai putea face nimic pe învățământul superior, se vor pierde finanțări, vor dispărea platforme de genul Registrului Matricol Unic sau se va ajunge chiar la desființarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior. Prin astfel de intenții ascunse, Ministerul Educației își va desăvârși opera de distrugere a învățământului superior performant.
PNL solicită responsabilitate bugetară, predictibilitate legislativă, asigurări că bugetul învățământului superior nu va fi afectat și că instituția care garantează transparența și eficiența cheltuirii banilor din cercetare va funcționa deplin pentru a putea dezvolta și implementa proiecte cu finanțare națională și internațională în învățământul superior.
Raluca Turcan,
Prim-vicepreședinte PNL

Posted in: PNL National

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.