România în era izolării pe plan internațional

Aduc astăzi în atenția Parlamentului o problemă majoră a României de astăzi, care a escaladat fără niciun motiv aparent în afară de inabilitatea Guvernului și croirea intereselor internaționale ale țării după cele ale liderului PSD. Este vorba despre politica externă.

Dacă până acum ne-am amuzat de gafele premierului și am început un război intern al declarațiilor, corectând-o pe doamna Viorica Dăncilă la fiecare eroare de exprimare sau de înțelegere, acum situația este cu totul alta. Devine de-a dreptul o muncă sisifică să repari ceea ce premierul României dărâmă în materie de relații internaționale. Iar această misiune revine prin excelență președintelui Klaus Iohannis, care, iată nu poate avansa cu obiective firești, de etapă în politica externă, pentru că trebuie să explice, să se delimiteze și să ia poziție pentru ceea ce premierul PSD afectează cu implicarea sa fără minimă diplomație și fler.

În acest context, găsesc agravant faptul că doamna Dăncilă se exprimă în numele nostru, al tuturor, spunând că guvernul dânsei va muta ambasade, în ciuda dezacordului președintelui și al celorlalți specialiști care s-au exprimat pe subiect. Ba chiar în ciuda Uniunii Europene și a rezoluțiilor ONU. Astăzi este vorba despre Israel, mâine poate fi vorba despre alt punct la fel de fierbinte de pe agenda externă, în toate aceste discuții doamna Dăncilă angajând țara dânsei, în numele căreia vorbește, fără a avea mandat.

Candoarea cu care încearcă apoi doamna Viorica Dăncilă să dea vina pe președintele statului nu mai păcălește pe nimeni și nu mai ține loc de scuze. Este total inadecvat să faci practica de premier în exercițiu pe spezele statului și să înveți ce înseamnă politica mare în timp ce reprezinți România. Faptul că actualul prim-ministru al țării noastre este depășit de funcție și de responsabilitatea acesteia nu mai reprezintă niciun secret nici măcar pentru votanții PSD, este impardonabilă însă atitudinea pasivă a alianței PSD-ALDE, care acceptă situația degradantă și o girează. Vă asigur, însă, că oamenii nu au votat pentru a fi făcuți de rușine! Românilor li s-a promis că vor fi mândri de România, nu că premierul țării îi va face să roșească de rușine inclusiv peste granițe.

Fac un apel, așadar, la decidenții politici ai coaliției de guvernare, pentru rațiune și discernământ în chestiunile de politică externă. Și dacă nu reușesc domniile lor să găsească expertiză în curtea Guvernului, să facă loc speciliștilor și să nu mai zădărnicească eforturile președintelui, care ne-a adus la masa negocierilor importante pentru destinul Europei și pentru geopolitica zonei, în general.

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.