Românii din străinătate merită mai mult!

Doamnelor şi Domnilor senatori,

Suntem, iată, la a doua rundă de alegeri în care românii din diaspora sunt umiliţi în faţa întregii lumi. Cred că nu exagerez dacă afirm că suntem singurul stat european care ne-am făcut de râs la această rundă de alegeri europene. Nu am văzut imagini cu cetăţeni ai altor state care să fie nevoiţi să aştepte ore întregi şi apoi să plece fără să fi avut şansa să voteze.

Guvernul României, care a clamat în campania pentru europarlamentare respect pentru români, a acţionat exact contra interesului românilor, forţându-i să bată kilometri buni inutil. Am primit şi eu fotografii şi înregistrări cu români supăraţi pe faptul că li s-a călcat în picioare un drept constituţional.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a motivat pregătirea precară a alegerilor prin faptul că nu se aştepta la numărul mare de alegători. Ba chiar s-a declarat mulţumită de modul în care au decurs lucrurile. Personal, mi-a fost ruşine pentru oficialii români, când am văzut cum sunt trimişi acasă conaţionalii noştri de forţele de ordine… Oare adevăraţilor responsabili nu le-a crăpat obrazul de ruşine? Oare mai pot să-i privească în ochi pe românii pe care i-au ţinut în ploaie sau în soare ore întregi pentru a le închide uşa în nas înainte de a apuca să voteze?

Spuneţi-mi dumneavoastră, stimaţi colegi de la Putere, cum să interpretăm noi astăzi respectul pe care l-aţi cerut pentru România în campania pentru alegerile europene, când chiar Guvernul dumneavoastră nu are respect pentru români? Merită sau nu merită românii mai mult respect din partea Guvernului PSD-ALDE?…

Trecând de întrebările retorice, vreau să reiterez apelul către toţi cei responsabili, către toţi aceia care au în fişa postului buna desfăşurare a alegerilor în ţară şi în străinătate: urmează alte runde de alegeri în scurt timp, iar dreptul românilor la vot este acelaşi şi în ţară şi în afara ei! Trebuie luate măsuri urgent pentru a se asigura desfăşurarea scrutinelor în condiţii optime pentru toţi cetăţenii cu drept de vot! Iar Partidul Naţional Liberal a venit demult cu soluţiile.

Aşadar, se impune adoptarea în procedură de urgenţă a legii privind votul prin corespondenţă şi votul electronic. Legea a fost iniţiată de PNL, şi respinsă de PSD şi ALDE la Senat. Proiectul se află pe circuitul de avizare şi aşteptăm cu toţii un vot PENTRU la Camera Deputaţilor.

Prin votul din 26 mai, românii au arătat clar că susţin schimbarea pe care Partidul Naţional Liberal o reprezintă şi susţin implicit proiectele noastre în materia exercitării dreptului de vot. Democraţia românească a strălucit în Europa mulţumită prezenţei uluitoare la urne, pentru care daţi-mi voie să îmi exprim mulţumirea şi respectul.

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.