Solicitarea formulată de grupurile parlamentare ale PNL pentru convocarea plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului

SOLICITAREA PNL DE CONVOCARE A PLENULUI REUNIT AL PARLAMENTULUI PENTRU ADOPTAREA DECLARAȚIEI CU PRIVIRE LA PARTENERIATUL ROMÂNIEI CU SUA

Către

Președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Nicolae Dragnea

Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal din Senatul României și Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților vă solicită, în temeiul art. 15 alin.(1) lit.a) și lit.d) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului să procedați, de urgență, la convocarea ședinței comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru discutarea proiectului de declarație propus de grupurile noastre parlamentare în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului astăzi, miercuri, 29 noiembrie 2017.

Prin proiectul de declarație PARLAMENTUL ROMÂNIEI, și nu persoanele fizice Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, își va exprima voința de a continua parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, de a garanta, prin acțiunea sa legislativă, independența justiției cât și sprijinul pentru lupta anticorupție, prin menținerea cadrului legal aflat în vigoare.

De asemenea, solicităm discutarea, în aceeași ședință comună a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, a încălcării dispozițiilor art.13 pct.23 din Regulamentul activităților comune de către președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, și de către președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu.

Conform dispozițiilor art.13 pct.23, Camera Deputaților și Senatul se întrunesc în ședință comună pentru a discuta și adopta „declarații, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic”.

La data de marți, 28 noiembrie 2017, președinții celor două camere, precitați, au publicat o declarație, sub titlul „comunicat de presă”, în numele Parlamentului României, prin care au pus în pericol parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. Conținutul documentului adus la cunoștință publică se încadrează în dispozițiile art.13 pct.23.

Poziția președinților celor două camere ale Parlamentului este enunțată în mod abuziv și fraudulos în numele Parlamentului. În fapt, s-a produs un abuz de putere prin exercitarea frauduloasă de către președinții Camerei Deputaților și Senatului a unei competențe exclusive a Parlamentului României, reunit în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului. Singurele atribuții prevăzute de Regulamentul activităților comune pentru cei doi președinți sunt acelea de a convoca Birourile permanente în ședință comună și de a conduce, prin rotație, ședințele comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Președinții celor două camere nu pot prezenta declarații sau alte acte cu caracter politic în numele Parlamentului României pentru că nu au o asemenea competență regulamentară.

Poziția comună exprimată de Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, și de către Președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, este iresponsabilă, mânată exclusiv de interese personale în Justiție, fiind de natură să aducă grave prejudicii intereselor strategice ale României.

Pe cale de consecință, este evidentă abaterea disciplinară prevăzută de dispozițiile art. 51 lit. a) și b) din Legea nr.96/2006 republicată, privind statutul senatorilor și deputaților, prin încălcarea dispozițiilor art.13 pct.23 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

În raport cu cele menționate mai sus, reiterăm solicitările ca, de urgență, să faceți aplicarea dispozițiilor art.15 alin.(1) din Regulamentul activităților comune și să procedați la convocarea Birourilor permanente ale Camerei Deputaților şi Senatului, care să se întrunească în ședință comună, cât și la discutarea în ședința comună a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului a încălcării dispozițiilor art.13 pct.23 din Regulamentul activităților comune de către președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, și de către președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu.

Raluca Turcan                                                                   Iulian Dumitrescu

Liderul Grupului Parlamentar                         Liderul Grupului Parlamentar

PNL                                                                                                            PNL

din Camera Deputaților                                                din Senatul României

 

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Proiect de declarație

În temeiul prevederilor art. 13 pct. 23 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicat,

 

Parlamentul României adoptă prezenta declarație:

  1. Parlamentul României reafirmă susținerea pentru parteneriatul strategic România – SUA, încheiat în urmă cu două decenii. În acest context, declară nul și neavenit comunicatul din 28 noiembrie a.c., având conținutul unei poziții politice în numele Parlamentului, semnat de președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, și de președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu.
  2. Parlamentul României condamnă gestul reprobabil al președinților celor două Camere de a emite, fără mandat din partea membrilor săi, în mod abuziv, o poziție contrară intereselor și angajamentelor României.
  3. Parlamentul României garantează independența puterii judecătorești. Organizarea și funcționarea autonome ale autorității judecătorești, inamovibilitatea judecătorilor și independența procurorilor sunt principii de la care nicio normă cu caracter legal nu poate deroga.
  4. Parlamentul României susține lupta anticorupție prin asigurarea stabilității cadrului normativ în vigoare. Modificarea dispozițiilor normative în vigoare se va realiza numai în consens cu reprezentanții autorității judecătorești.

 

Această declarație a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat, în ședința comună din ….. /……/ 2017.

 

       PREȘEDINTELE                                                  PREȘEDINTELE

CAMEREI DEPUTAȚILOR                                              SENATULUI

Posted in: PNL National

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.