Spaţiul Schengen, între dorinţă şi realitate

După câteva zile în care am privit cu optimism spre accederea noastră în Spaţiul Schengen, în care ne-am entuziasmat pe bună dreptate la declaraţiile sincere ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca România şi Bulgaria să adere cât mai curând la Schengen, ne lovim de opoziţia categorică a Germaniei, Austriei şi Olandei.

Şi atât timp cât trei ţări vor vota împotriva aderării noastre, ne va fi imposibilă aderarea la acest acord de liberă circulaţie, pentru care România a făcut eforturi însemnate. Suntem la fel de interesaţi ca și celelalte țări ale UE pentru asigurarea securității interne în Uniune şi, așa cum era programat și îndeplinind condițiile prevăzute de Tratatul de la Maastricht din 1992, intrarea noastră în zona de liberă circulaţie trebuia să se facă în anul 2011. Iată, însă, că acest termen cunoaşte amânări succesive, motivate oficial de problema corupţiei din ţara noastră.

Consider că am făcut paşi însemnaţi, ca naţiune, pentru a depăşi flagelul corupţiei şi a întări sistemul de justiţie, iar acest lucru a fost recunoscut la nivel european. Avem instituţii de forţă, care lucrează împotriva corupţiei la orice nivel şi realitatea de zi cu zi a confirmat acest lucru.

Însă faptul că suntem asaltaţi de fenomenul imigraţiei ilegale, iar Europa are probleme în gestionarea acestui val de persoane care vin din ţările aflate în conflicte armate, a schimbat radical termenii problemei şi, iată, ne afectează în mod direct. Şi, chiar dacă îndeplinim condițiile specifice acceptării, condiții conforme cu Acordul Schengen, suntem puşi în situaţia de a aştepta aderarea, fără un termen clar şi sigur.
Controalele la frontierele interne ale UE sunt în beneficiul statelor care se opun aderării noastre, înţelegem acest fapt, şi ne confruntăm iată, tot mai des cu refugiaţi care ajung pe teritoriul ţării noastre. Dar toate aceste amânări înseamnă schimbarea regulilor în timpul jocului! Aderarea noastră la Schengen nu trebuie să fie renegociată cu fiecare ocazie şi nu trebuie să ni se găsească mereu motive pentru refuz. Din contră, aşa cum spunea şi Julian King, comisarul european responsabil pentru Uniunea securităţii, dacă România ar fi parte din spațiul Schengen toate țările ar avea de câștigat.

Sunt în asentimentul comisarului european şi cred că Uniunea este mai eficientă lucrând împreună, nu pe paliere de influenţă şi acceptare în anumite acorduri europene în funcţie de preferinţele unor state!

România este stat membru UE, cu drepturi depline, iar acest fapt trebuie să includă în viitorul apropiat inclusiv acceptarea în zona de liberă circulaţie în UE.

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.