Tineri români, la coadă pentru plecarea din ţară

Stimaţi colegi, zilele trecute s-a organizat la Bucureşti un târg educaţional, la care tinerii români au stat la coadă pentru ofertele universităţilor europene şi nu numai.

Semnalul dat de o generaţie care nu mai vrea să continue şcoala românească este extrem de grav! Cu atât mai mult cu cât mulţi dintre ei iau în calcul inclusiv împrumuturile pentru studii, nu numai obţinerea unor burse subvenţionate de statele gazdă. Peste 3.000 de tineri au stat, aşadar, la coadă pentru a primi oferta universitară din afara României.

Cum s-a ajuns aici? Vă spun: prin subfinanţarea sistemului de învăţământ, prin ignorarea semnalelor de alarmă trase de dascăli de-a lungul timpului, prin lipsa de interes pentru corelarea ofertei educaţionale cu piaţa muncii şi prin lipsa dialogului real între decidenţii politici şi corpul profesoral şi sindicatele.

Este şi cazul ordinului de ministru semnat de fostul ocupant al fotoliului ministerial, prin care se desfiinţează aproximativ 4.000 de posturi din educaţie.

Aşadar, într-un domeniu care suferă din cauza lipsei de personal vor dispărea 4.000 de posturi care ar fi putut fi ocupate în baza deciziilor inspectoratelor şcolare şi a organizării interne a unităţilor de învăţământ. Li s-a luat această posibilitate celor care se lovesc direct cu problemele sistemului de învăţământ. Li s-au dat în schimb scuze şi motive care nu ţin loc de personal calificat şi de oameni dedicaţi la catedră.

Am spus-o cu fiecare ocazie şi o repet: motorul societăţilor avansate este educaţia, pregătirea temeinică a generaţiilor viitoare care vor prelua economia, finanţele şi destinul ţărilor în care se formează.

Specific României a devenit ca tinerii formaţi în primii ani în ţară să plece apoi la studii universitare în afara ei, urmând să profeseze şi să aducă plus valoare unui alt stat decât cel de origine. Iar acest lucru are drept primă cauză plasarea învăţământului pe ultimul loc în lista priorităţilor guvernamentale. Practic, ne alungăm valorile din ţară, o greşeală pe care o vom plăti scump dacă nu ne trezim şi nu oprim procesul acum!

Ce dovadă mai clară doriţi, stimaţi colegi, decât simplul fapt că în acest moment avem miniştrii interimari şi la Educaţie şi la Cercetare?

Aştept un semn din partea Guvernului că înţelege gravitatea situaţiei în care a ajuns un domeniu vital şi măsuri concrete, urgente, de reformare autentică şi în beneficiul generaţiilor viitoare de absolvenţi români!

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.