Titus Corlatean candideaza pentru nou mandat de senator pe listele din Dambovita/ Senatul a respins in iunie cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru

Titus Corlatean va candida la alegerile parlamentare din acest an pe listele PSD Dambovita. Corlatean a fost acuzat de abuz in serviciu in dosarul legat de votul in diaspora la alegerile prezidentiale din 2014, insa senatorii au respins solicitarea DNA de urmarire penala pe numele fostului ministru de Externe.

Titus Corlatean este fostul ministru al afacerilor externe care a stat cu mana in san la alegerile prezidentiale din 2014 in timp ce mii de romani asteptau la cozi interminabile.

Biroul Electoral Central arata, intr-un comunicat remis vineri, 7 noiembrie 2014, ca Ministerul Afacerilor Externe avea baza legala pentru a deschide sectii noi de votare in strainatate, invocand o hotarare pe care a dat-o marti, 4 noiembrie. Precizarea BEC vine dupa ce vineri dupa-amiaza ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean a anuntat ca MAE nu va deschide noi sectii de votare in diaspora, in ciuda numeroaselor cereri venite din partea cetatenilor romani aflati in tari in care exista comunitati mari, cum ar fi in: Franta, Marea Britanie, Italia, Germania sau Spania. BEC explica in comunicat faptul ca propria hotarare de marti oferea baza legala pentru ca Ministerul de Externe sa infiinteze noi sectii de vot.

BEC explica faptul ca hotararea de marti interpreteaza legea 370/2004 in sensul in care sintagma „aceleasi liste de alegatori” de la primul tur se refera la sectiile de votare din tara. Cu alte cuvinte, BEC arata ca numarul sectiilor de votare din strainatate nu poate fi conectat cu listele de vot, ceea ce inseamna ca Ministerul de Externe putea organiza in turul doi oricate sectii de votare noi ar fi fost necesare pentru desfasurarea in bune conditi a procesului de vot.

In ciuda faptului ca BEC a oferit inca de marti baza legala pentru deschiderea de noi sectii in strainatate, ministrul de Externe, Titus Corlatean a anuntat vineri ca nu se vor deschide alte sectii de vot in afara celor 294 de existente la primul tur.

Reamintim ca votul in diaspora in primul tur de scrutin din 2 noiembrie a fost marcat de incidente majore in toate tarile cu comunitati mari de romani, votantii fiind nevoiti sa astepte in unele cazuri si cate sapte ore la cozi. Mai mult, mii de cetateni romani nu au putut sa-si exercite votul, fapt ce a dus la aparitia unor tensiuni aplanate dupa interventia fortelor locale de ordine.

Posted in: Asa nu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.