Turismul, cea mai mare industrie din lume, ignorată de guvernul român

Turismul este cea mai mare industrie din lume, reprezentând o prioritate pentru fiecare stat, în afară de România. Vineri, 5 mai, pe site-ul Ministerului Turismului a apărut un proiect de Hotărâre de Guvern „privind modificarea și completarea HG nr. 24/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Turismului” care, printre altele, prevede „desființarea reprezentanțelor de promovare turistică cu sediul în străinătate, incluzând și rechemarea în țară a personalului, precum și încetarea tuturor relațiilor contractuale aferente funcționării acestor reprezentanțe”.

Birourile externe de turism funcționează de mai bine de 50 de ani și, potrivit unora dintre turoperatorii care aduc străini în România, sunt singurele entități care au promovat și promovează turismul în străinătate, în condițiile în care mandatul unui șef al turismului autohton a durat, în medie, în ultimii ani, în jur de un an și două luni. Aceste birouri sunt, deocamdată, singurele entități care comunică direct cu publicul din străinătate și cu potențialii turiști. La ora actuală, sub 3 milioane de turiști străini înnoptează anual în structurile de cazare din România, iar dintre aceștia turiștii de agrement, veniți pentru destinația România, sunt sub un milion. România poate primi și la ora actuală un număr dublu de străini. Turiștii străini sunt foarte importanți, deoarece sosirea lor reprezintă export de servicii şi venituri la bugetul de stat.

Pentru mulți dintre turiștii străini care sunt interesați să viziteze România, biroul de turism reprezintă primul contact cu țara noastră și una dintre puținele organizații care doresc și pot să explice și să atenueze eventualele percepții negative în legătură cu România. Birourile de Turism sunt mult mai accesibile decât reprezentanțele diplomatice și mult mai apropiate de potențialii turiști.

Pentru comparație, Ungaria are 20 de birouri de turism în străinătate, Turcia-40, Grecia-29, Israel-17, Croația-19, Cehia-25, Austria-30, Italia-27, Franța-35, Marea Britanie-35, Spania-33, Germania-29, Elveția-17, Olanda-16 iar Malta-14. Până și Thailanda-15, Egiptul-17 și Iordania-11 au mai multe birouri decât România.

Aşadar, în plin sezon turistic, când România ar trebui să-și intensifice promovarea pe piețele externe, în contextul în care multe destinații din jur au devenit nesigure, ministrul Mircea Dobre decapitează promovarea României, închizând birourile externe de turism și blocând, astfel, activitatea pentru un an întreg. Efectele vor vorbi de la sine. Iar această rotire a cadrelor practicată de PSD, inclusiv în acest domeniu, ascunsă în spatele unor pretinse concursuri de idei şi proiecte, spune multe despre adevăratele interese ale guvernului. Primează, în concluzie, numirea oamenilor agreaţi pe posturi cheie, nu turismul românesc, nu promovarea obiectivelor turistice româneşti, aşa cum vor guvernanţii să credem.

Vă mulţumesc!

Cornel Popa
Senator PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.