Vot de incredere de la UE: Ciolos, nominalizat de Barroso pentru portofoliul agriculturii in CE

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a anuntat astazi ca Dacian Ciolos este propus pentru portofoliul agriculturii in viitoarea Comisie. Mai mult decat atat, seful Executivului european a luat apararea expertului roman in legatura cu faptul ca vine dintr-o tara ce a avut probleme in gestionarea fondurilor agricole, sustinand ca acesta a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut.

„Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar – n.r.) pentru agricultura si dezvoltare regionala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu,” a precizat presedintele CE.

El a adaugat ca Ciolos este dedicat unui concept modern privind agricultura si dezvoltarea regionala – „asa cum am subliniat in prioritatile politice prezentate Consiliului si Parlamentului European”, dupa cum a subliniat Barroso – , aluzie la ingrijorarile pe care le-ar putea formula unele capitale privind sprijinul puternic al Frantei pentru candidatul roman. Franta doreste mentinerea actualei politici agricole comune, deoarece este cel mai mare beneficiar al subventiilor in acest domeniu. Modernizarea politicii se traduce prin recalibrarea finantarilor catre alte prioritati.

Candidatura lui Dacian Ciolos pentru un post in Comisia Europeana a fost anuntata oficial de Romania la 12 octombrie, starnind controverse atat in Romania, cat si in presa straina, in special cea irlandeza, in conditiile in care Dublinul viza, la randu-i, acest portofoliu.

„Vreau sa intelegem foarte bine: daca Romania va obtine acest portofoliu in Comisia Europeana, comisarul nu va putea sa faca o politica dedicata Romaniei, dar ar fi un semn al recunoasterii, in primul rand a potentialului agricol al Romaniei si, in al doilea rand, ar fi o pozitionare politica corecta a Romaniei in interiorul Comisiei Europene”, declara presedintele Traian Basescu la postul public de televiziune, la sfarsitul lunii august, cand inca nu se anuntase oficial numele viitorului comisar din partea Romaniei, ci doar ca Bucurestiul va cere cu prioritate portofoliul agriculturii.

Posted in: Asa da

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.