Interpelare Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Românii sunt preocupați de siguranța alimentară în contextul pandemiei

Adresată: Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Domnului Nechita Adrian Oros
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală:
Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar:
PNL
Ședința Senatului din data de:
6 aprilie 2020
Obiectul interpelării: Românii sunt preocupați de siguranța alimentară în contextul pandemiei

Domnule Ministru,

Zilele trecute, reprezentanții Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Mondiale a Comerțului au tras un semnal de alarmă comun cu privire la un risc de ,,penurie alimentară” pe piața mondială, în ceea ce privește comerțul internațional și alimentarea, în contextul problemelor create de existența virusului COVID-19. Cele trei organisme internationale mai fac o mențiune specială în legătură cu „încetinirea circulației de lucrători din industria agricolă și alimentară”, și cu „întârzierile la frontiere pentru containere”, problemă care provoacă „risipă de mărfuri perisabile”.

Având în vedere îngrijorarea organismelor internaționale și, totodată, contextul economic în care și România se află, vă întreb următoarele:

1) Există suficientă aprovizionare la nivelul marilor retaileri din țară, cunoscut fiind faptul că în țara noastră vârful epidemiei va fi atins, probabil, abia peste două săptămâni?

2) Când va da curs Ministerul Agriculturii solicitării mai multor asociații din cadrul industriei alimentare, cu privire la elaborarea unor proceduri urgente în cazul în care sunt depistate pozitiv cu COVID-19 persoane care își desfășoră munca în cadrul fermelor, astfel încat să nu fie afectată activitatea acestora?

3) Fermierii români au ridicat o serie de solicitări de urgență, printre care plata cu prioritate a sumelor restante către fermieri din partea APIA și constituirea unei celule de criză la nivelul MADR care să gestioneze direct relația cu fermierii. Care este răspunsul MADR la aceste solicitări urgente venite din partea agricultorilor români?

Solicit răspuns scris.

 

Vă mulțumesc,
Senator Cornel Popa

Posted in: Stiri Politice

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.