Interpelare Ministerul Culturii – Protejarea patrimoniului național din cadrul Muzeului Național de Istorie a României

Adresată: Domnului BOGDAN GHEORGHIU, Ministrul Culturii
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 23 noiembrie 2020
Obiectul interpelării: Protejarea patrimoniului național din cadrul Muzeului Național de Istorie a României

Domnule Ministru,
Vă supun atenției situația în care se află atât Patrimoniul Muzeului Național de Istorie al României, cât și clădirea care găzduiește această instituție! În prezent, Muzeul Național de Istorie a României își desfășoară activitatea în Palatul Poștelor – clădire care are o vechime de 120 de ani. De-a lungul anilor, s-a încercat restaurarea acesteia, însă nu s-a ajuns încă la finalizarea completă a lucrărilor. Deși este importantă și finalizarea restaurării acestei clădiri, este primordial să se găsească o soluție pentru depozitarea sigură a patrimoniului național, cu o importanță deosebită pentru istoria poporului român, dar și pentru întreaga omenire. De ani de zile, cea mai mare parte a patrimoniului este depozitată în cutii, în lăzi sau încăperi unde publicul larg nu are acces.
Domnule Ministru,
Având în vedere că piesele care întregesc patrimoniul național din cadrul Muzeului Național de Istorie a României au o importanță istorică pentru toți românii, vă rog să îmi răspundeți următoarelor întrebări:
1) Când estimați că vor fi reluate lucrările pentru restaurarea totală a clădirii care găzduiește Muzeul Național de Istorie a României?
2) Ministerul de resort are în plan identificarea unei alte clădiri care să găzduiască patrimoniul național, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Poștelor, tocmai pentru a proteja această comoară a neamului românesc?
3) Are Ministerul Culturii în plan alte măsuri pentru salvarea Muzeului Național de Istorie a României și, implicit, a patrimoniului național?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.