Întrebare Ministerul Economiei – Situația unui grup de pensionari din Bihor, ale căror drepturi sunt încălcate

Către: Ministrul Economiei – Dănuţ ANDRUŞCĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 25.06.2018
Obiectul interpelării: Situația unui grup de pensionari din Bihor, ale căror drepturi sunt încălcate

Domnule Ministru,

Un grup de 59 de pensionari din Bihor mi-a semnalat o anomalie în relația cu autoritățile statului și companiile din subordinea dumneavoastră.

Din dosarul pe care îl atașez interpelării reiese lunga corespondență între doamna Maria Gliga, pensionar din sectorul energiei și beneficiar al dreptului la cota de 1200kWh/an, și reprezentant al celorlalți pensionari din Bihor în aceeași situație, cu: Ministerul Energiei, Electrica SA, Societatea SMART, Secretariatul General al Guvernului, Avocatul Poporului, Electrica Furnizare SA, Transelectrica, inclusiv prim-ministrul României.

Din anul 2013 acești oameni nu au mai primit cota gratuită de energie electrică la care au dreptul prin lege, fără vreo explicație, alta decât cea care rezultă din pasarea responsabilității – cineva i-a omis de pe lista pensionarilor care beneficiază în continuare de acest drept. Este vorba, așadar, despre o încălcare a dreptului acordat de HG nr. 1041/2003 privind unele măsuri de reglementare a facilităților acordate pensionarilor din sectorul energiei electrice, dar și despre un caz evident de discriminare.

Ministerul Energiei a răspuns deja că nu poate interveni în această speță şi că societăţile Transelectrica SA şi SMART SA sunt în portofoliul Ministerului Economiei.

Sunt convins, aşadar, că puteți întreba companiile din subordinea dumneavoastră de ce fac erori materiale în detrimentul cetățenilor și, mai ales, de ce nu le corectează când situația le este semnalată în ani de petiții și adrese.

Prin urmare, după ce consultați dosarul de petiții și adrese și înțelegeți întregul caz, vă rog să precizați când vor fi repuși în drepturi pensionarii din sistemul energetic din Bihor care nu au mai beneficiat de cota gratuită? Vă rog, de asemenea, să vă asigurați că acești cetățeni care cer un drept acordat lor prin lege primesc și cota de energie electrică de care nu au beneficiat în anii în care nu s-au regăsit pe listele societății SMART.

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.