Întrebare Ministerul Educației și Cercetării – Bursele școlare, un subiect de interes pentru elevii din România

Adresată: Doamnei MONICA CRISTINA ANISIE, Ministrul Educației și Cercetării
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 27 aprilie 2020
Obiectul întrebării: Bursele școlare, un subiect de interes pentru elevii din România

Doamnă Ministru,
În spațiul public, apar tot mai des referiri la faptul că multe dintre administrațiile locale nu acordă burse școlare. Deși acordarea de burse elevilor este menționată în Legea educației, sunt administrații locale care nu acordă întrucât nu au suficiente resurse financiare. Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor a demarat încă de anul trecut demersuri pentru a fi stabilit, de către ministerul de resort, un plafon minim pentru bursele școlare.

Doamnă Ministru,
Reținând faptul că administrațiile locale sunt cele care acordă bursele școlare, dar ministerul pe care îl conduceți are în lucru variante legislative pentru stabilirea unui cuantum minim pentru acestea, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1) Mai este de actualitate proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă elevilor în anul şcolar 2020 – 2021, și anume 150 de lei pentru fiecare dintre cele patru categorii de burse?
2) Intenționează Ministerul Educației și Cercetării să facă demersuri pe lângă autoritățile locale, astfel încât la nivelul fiecărui consiliu local să se asigure cheltuielile cu bursele elevilor prin finanțare complementară (din bugete locale și sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu destinaţia cheltuieli cu bursele elevilor) pentru anul școlar 2020-2021?
3) MEC are o situație pentru anul școlar în curs cu privire la bursele școlare, inclusiv tipul acestora și numărul elevilor care beneficiază în prezent de aceste burse?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.