Întrebare Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Persoanele cu dizabilități au drepturi egale la angajare, asemenea persoanelor fără dizabilități

Adresată: Doamnei VIOLETA ALEXANDRU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 23 noiembrie 2020
Obiectul întrebării: Persoanele cu dizabilități au drepturi egale la angajare, asemenea persoanelor fără dizabilități

Doamnă Ministru,
În România, sunt peste 853.000 de persoane cu dizabilități, din care aproximativ 250.000 ar putea avea o slujbă, suferind de un handicap ușor. În ciuda acestui fapt, cca 43.000 de persoane adulte cu dizabilități au un loc de muncă, în prezent. Integrarea acestor persoane pe piața muncii este încă anevoioasă, întrucât atât la nivelul angajatorilor, cât și al populației există reticențe, din nefericire. Sunt companii în România care angajează și persoane cu dizabilități, întrucât legea impune ca pentru o firmă cu peste 50 de angajați, 4% din totalul numărului de angajați sa fie persoane cu dizabilități. Altfel, firma respectivă va trebui să plătească echivalentul salariului minim pe economie către bugetul de stat. Deși legea încurajează și susține angajarea acestor persoane, există încă reticențe din partea angajatorilor în privința integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.
Doamnă Ministru,
O persoană cu dizabilitate trebuie să aibă drepturi egale la angajare cu o persoană fără dizabilitate. În acest sens, vă întreb:
1) Ce măsuri (proiecte) derulează în prezent ANDPDCA pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități, în vederea integrării acestora pe piața muncii?
2) Care este statistica pentru județul Bihor, în ceea ce privește numărul persoanelor adulte cu dizabilități care pot fi recrutate în vederea angajării și procentul persoanelor care sunt integrate pe piața muncii?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.