România nu este un stat mafiot!

Industria ospitalității, în general, este supusă permanent evaluării clienților și dictonul clientul nostru, stăpânul nostru este aplicat în cel mai serios mod cu putință. Cea din România trebuie să facă față atât așteptărilor clienților, dar mai ales testelor de stres aplicate regulat de autorități. Instituțiile de control vin în valuri, în controale care se repetă cu același scenariu – intră mascați în localul vizat, filmează clienții, perturbă activitatea, fac percheziții corporale fără niciun mandat, nu se legitimează și pleacă fără a semna în registrul unic de control, dar având mereu o motivare: așa a cerut Bucureștiul! Inutil să precizez că cei afectați nu știu unde ar putea face sesizări, pentru că nu se știe cine și de ce îi controlează, ce caută și dacă au găsit sau nu, dar știu cu siguranță că vor reveni, așa cum fac de fiecare dată.

Este îngrijorător că în România a intrat în obiceiul instituțiior de control să nu mai respecte proprietatea și prezumția de nevinovăție consfințită de Constituția țării, în timpul acestor descinderi în stilul filmelor cu gangsteri fiind bruscați toți clienții, autohtoni sau străini, indiferent dacă sunt sau nu indicii că s-ar face vinovați de ceva. Iar dacă acest scenariu se repetă și de 3 ori într-o singură săptămână, deznodământul este ușor de intuit – local închis și imposibilitatea de a mai plăti salarii și taxe la stat.

Nu văd, așadar, rostul acestor controale de o duritate care a luat proporții, în industria HORECA, atâta timp cât rezultatul lor nu este prinderea unor traficanți de droguri sau alți nelegiuiți, ci închiderea unor firme care aduc bani la bugetul de stat.

Se justifică, așadar, toate aceste acțiuni în forță? Este România un stat mafiot, în care nu mai știm să depistăm persoanele care încalcă legea fără a încălca proprietatea și fără a viola intimitatea consumatorului?

Eu spun că nu! Şi PNL a făcut mari eforturi de-a lungul timpului, la putere sau în opoziție, pentru a asigura în România un mediu prietenos afacerilor. Aș vrea să primesc un singur exemplu de stat al Uniunii Europene unde se mai practică asemenea abordări – controale în forță, activitate economică paralizată, lipsa oricărei răspunderi pentru atingerile aduse intimităţii individului şi proprietăţii. Este, pur și simplu, o demonstrație de putere a celor care ar trebui să protejeze cetățeanul, nu să-l bruscheze și să-l sperie în timpul său liber.

Vă mulțumesc!


Senator Cornel Popa
PNL BihorPosted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.